A Nemzetközi Roma Nap története 1971-re nyúlik vissza. Ebben az évben április 8-án tartották a romák első világkongresszusát Londonban és ekkor döntöttek a roma nép hivatalos nyelvéről, zászlójáról és himnuszáról is. A Nemzetközi Roma Napot 1993 óta tartják meg, melynek célja, hogy az egész Európában diaszpórában élő cigány közösségek közös identitását erősítsék különböző programokon keresztül.

_DSC6707_Copy

 

A Roma Nap keretében az egész országban változatos programokkal várták az embereket. Az egyik közülük a Varga Erika által alapított Romani Design divatstúdió bemutatója volt az Akvárium Klubban. Az új kollekciót a jellegzetes roma ruhadarab, a kretinca, azaz a kötény ihlette. A másik jellegzetes elem a mellény lett, amely szintén kiemelt fontossággal bír a cigány viseletben. Az eseményt felvezető Láng Annamária beszédéből megtudtuk, hogy Varga Erika tervező célja az előítéletek lebontása a divat és a szimbólumok által. Utóbbiak minimális figyelmet kapnak, ha a cigány kultúráról van szó, így szeretné őket minél inkább beépíteni a köztudatba.

A My Identity ? My Freedom elnevezésű kollekciót a tavaly megújult Akvárium Klub Kishalljában tekinthették meg az érdeklődők. A bemutató alatt a hétköznapi viseletektől kezdve a munkahelyi ruhákon át egészen az alkalmi darabokig mindenre láthattunk példát. A rendhagyó hangulatot egyrészt a színes roma motívumok, ékszerek felbukkanása jelentette, például egy egyszerű fekete kosztümön vagy menyasszonyi ruhán. Mellette a színésznők is próbálták belevinni saját egyéniségüket az eseménybe. Kiss Diána Magdolnától egészen Kerekes Éváig több korosztály képviseltette magát, ezzel is alátámasztva, hogy a Romani Design a ruháit nem csak a huszonévesekre tervezte.

_DSC6786_Copy

 

A bemutató végén Gryllus Dorka a meghatott Varga Erika tervezőt is felhívta a színpadra.

Fotók: Csákvári Zsigmond