Újabb filmek gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet: dokumentumfilm készül a 30 éves Károli Gáspár Református Egyetemről, a Bozsik Yvette Társulatról, a Zalaszentgyörgyi Művésztelepről, és portréfilmek mutatják be Vásáry Tamás zongoraművész-karmester, Pajor Tamás énekes-dalszerző munkásságát is.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) döntőbizottsága legutóbbi ülésén hat dokumentum- és két tévéfilm gyártására szavazott meg támogatást. Bozsik Yvette 1993-ban hozta létre saját társulatát, amelyben képzett táncosok, színészek vagy amatőr színészek együtt dolgozva professzionális és újító színházi nyelvet hoznak létre azóta is. A BYT:30 látványos és zeneileg gazdag portréfilm, amely bemutatja a Bozsik Yvette Társulat fontosabb előadásait és a meghatározó táncosokat az elmúlt harminc évből. A filmet, amely 25 millió forintos támogatást nyert, Iványi Marcell rendezi, aki Szél című rövidfilmjével Arany Pálma-díjat nyert a cannes-i fesztiválon 1996-ban.

A Károli Gáspár Református Egyetem 2023-ban ünnepli megalapításának 30. évfordulóját. A jubileumi év rendezvényeinek fókuszában az elmúlt három évtized, valamint az ezt megelőző időszak, a református felsőoktatás gyökerei, az intézményt életre hívó lelkület és küldetéstudat áll. Az eseménysorozathoz kapcsolódva készülő dokumentumfilm központi kérdése, hogy milyen helye van ma egy egyházi intézménynek a felsőoktatásban. A 20 millió forinttal támogatott film rendezője Mester Ákos.

Portré- és kordokumentumfilm Nyisztor Ilonáról címmel készíti legújabb alkotását Maksay Ágnes. A film az alkotók által csángó madonnaként jellemzett népdalénekesről szól. Az NFI 34,8 millió forintnyi támogatást ítélt a készítőknek.

A Pajor Tamás pályafutását bemutató dokumentumfilm A metafizikai munkás címmel készül Jesse Dóra rendezésében. Pajor Tamás a ’80-as évek budapesti underground-alternatív művészeti életének meghatározó alakja, zenei pályafutását a Neurotic együttesben kezdte, majd megtérését követően az Ámen együttesben folytatta. A film 16,8 millió forintos támogatást nyert.

Vásáry Tamás zongoraművész, karmester idén tölti be 90. életévét. A zenén túl című alkotás felidézi a művész gyermekkorát, próbatételekkel teli életét és az 1956-os forradalom utáni emigrációban eltöltött évek nehézségeit is. Sándor György alkotása küzdelemről, önzetlenségről és hazaszeretetről mesél, amely megmutatja, hogyan sikerült a hányattatott sorsú művésznek állhatatossága eredményeként világkarriert felépítenie. A filmnek megítélt támogatás összege 24,9 millió forint.

A Zalaszentgyörgyi Művésztelepről Máshogy, mint mások címmel készül dokumentumfilm Szigeti Éva rendezésében. A könnyed alkotás korábbi és friss felvételek, valamint a főszervező és a résztvevő művészek elmondása alapján ad képet a művésztelep mindennapjairól. Az NFI 4,3 millió forintos támogatást biztosít a készülő alkotásnak.

A támogatott tévéfilmek között egy kisvárosi szektorlabda klub tündökléséről és bukásáról szól Vékes Csaba új rendezése, a Lepattanó című tévéfilm, amelynek főszerepében Scherer Péter, Derzsi Dezső, Waskovics Andrea és Rába Roland lesz látható. A 322,4 millió forintos támogatással készülő sportvígjáték producere Roskó Péter.

Végül az inkubátor programban készül Dávid Attila Távolság című alkotása, amely egy gyermekét elvesztő pár darabjaira hulló házasságának történetét meséli el. Egy váratlan fordulat következtében azonban a tét már nemcsak a kapcsolat megmentése, hanem az egyik fél életben tartása is. A film 120 millió forintos támogatást kapott.

Nyitókép: a Bozsik Yvette Társulat. Forrás: NFI / A társulat Facebook-oldala