fbpx

Dokumentumfilm-sorozat készül a Kékkörről

Tizenkét alkotás gyártására szavazott meg támogatást a Nemzeti Filmintézet. A Televíziós Döntőbizottság döntései értelmében film készül az Országos Kéktúráról, folytatódik a híres sportolók életét bemutató animációs sorozat, és megismerhetjük egy fiatal lány születésnapi kalandjait is.

A Nemzeti Filmintézet több, mint 2 éve nyújt támogatást a televíziós bemutatásra és streamingszolgáltatásra készülő alkotásokra pályázati úton. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotások is készüljenek. 

Az elmúlt időszakban már több mint száz izgalmas alkotás készült el a legkülönbözőbb műfajokban, köztük A bereki ember Fekete Istvánról, az Aki legyőzte az időt a legidősebb élő olimpikon Keleti Ágnesről, A maga természete szerint és szabadon Szilvássy Carola életútjáról, a Bereményi kalapja korszakos írónkról Bereményi Gézáról, Az énekesnő Szűcs Sándor focista és Kovács Erzsi énekesnő szerelmének tragikus történetéről, a Digitális valóság az okoseszközök hatásairól, az Egy mindenkiért Szilágyi Áron kardvívó bajnok olimpikonról, a Frici és Aranka a Karinthyak korszakáról, a Jankovicsok Jankovics Marcell családtörténetéről vagy a Volt egyszer egy képregény a magyar képregénykultúra történetéről, valamint számos családi animációs sorozat a legfiatalabb nézőknek. 

A Kékkör című dokumentumfilm sorozat az Országos Kéktúra szakaszain kalauzol végig, rámutatva az aktív életmód előnyeire, inspirál és bemutatja Magyarország turisztikai, természeti, emberi és történelmi értékeit. A film rendezője a futásról és a sport szeretetéről érzékenyen mesélő Ultra című alkotást jegyző Simonyi Balázs. 

Irgalmas angyal címmel Goretic Péter rendez dokumentumfilmet az 1999-es szerbiai NATO-bombázásról. A témát korábban azonos című rövidfilmben feldolgozó rendező új alkotásának középpontjában ezúttal a vajdasági magyar nők állnak, akik felidézik, hogyan álltak helyt a 78 napig tartó véres akció ideje alatt, amely során több ezer civil veszítette életét. 

Az Ízes Erdély című dokumentumfilmmel a Csombord, Magyardécse és Oroszhegy nevű falvakat fedezhetjük fel, amelyek közös jellemzője a gyümölcstermesztés, meghatározva a helyi gasztronómiát. Jakab Ervin székelyudvarhelyi operatőr-rendező új alkotásában szülőföldjére kalauzolja a nézőt, bemutatva az Erdély három különböző etnikai-földrajzi vonatkozású területén élő magyar közösségeket is,

Épületes címmel dokumentumfilm sorozatot rendez a Visszatérés Epipóba rendezője, Oláh Judit. Az izgalmas ismeretterjesztő sorozatban Magyarország kiemelkedő kortárs épületeit mutatkoznak be egyes szám első személyben, elsőként a pécsi Kodály Központ. 

Tóth Péter Pál rendező, operatőr számos portréfilmet követően a XX. század első felének egyik legjelentősebb fotóművészét mutatja be. A Vydareny Iván fotóművész portréja című dokumentumfilm a festő és fotós életmű mellett a művész háttérbe húzódó személyiségét is megismerteti.  

A Művészetek Völgye alapító Márta István a kortárs zene legjelentősebb alkotóinak egyike. Az idén 70 éves, Erkel Ferenc-díjas szerzőről Kaleidoszkóp – Képnapló címmel Novák Emil rendez dokumentumfilmet.

A Rákóczi Szövetség 1989 óta a Kárpát-medencei magyarság szolgálatában végzi közösségépítő tevékenységét a magyar nyelv és kultúra fennmaradásának érdekében. A tevékenységüket bemutató, a Rákóczi Szövetség története című alkotás olyan gyerekeket és felnőtteket mutat be, akiknek az életét meghatározza az egyesület. A dokumentumfilmet Farkas György rendezi.

Dokumentumfilm készül a székelyderzsi erődtemplom unitárius lelkészéről, aki különös falumentő tevékenységbe kezd, hogy a világhírű „szalonnás templommal” büszkélkedő település utcái újra megteljenek élettel. Az Isten szeme előtt című alkotást Pál Melinda rendezi.

A Felfáztam című rövidfilm a 30. születésnapját ünneplő főhős balatoni kalandjairól szól, rendezője a cannes-i filmfesztiválra meghívott Agapé című vizsgafilmet is jegyző Beleznai Márk.  

Albert tudja címmel készül Pataki Szandra legújabb animációs rövidfilmje. A történet középpontjában egy neurotikus perfekcionista áll, aki minden erejét bevetve kész segíteni kollégái életén, akkor is, ha ők ezt nem akarják.

Hamarosan újabb kalandokba keveredik Lila Lali plüssállat barátaival a Szőrmók Ovi című animációs filmsorozat folytatásában. Miklósy Zoltán és Herkó Attila rendezők kedves karaktereit újabb kilenc epizódon keresztül nézhetik a legkisebbek.

A népszerű Cserebogaraok című animáció sorozat újabb epizódjai B. Nagy Ervin rendezésében készülnek, melyek középpontjában Kemény Dénes vízilabdázó, az olimpiai bajnok magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, továbbá az Aranycsapat világhírű kapusa, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett Grosics Gyula pályája áll.

Nyitókép: A Kékkör dokumentumfilm stábja. Forrás: Nemzeti Filmintézet

A rovat további cikkei