Hónapok óta zárva van a lübecki Buddenbrook ház. A Thomas Mann Múzeum felújítása a tervezett 20 millió euró (7 milliárd forint) helyett 25-30 millió euróba (9-11 milliárd forintba) fog kerülni és jóval tovább tart majd.

Az illetékesek szerint az építkezés költségei a bonyolult munkálatok miatt nőttek. Ugyancsak ez okozza, hogy az eredetileg 2022-re igért átadás 2024-re csúszik.

A Buddenbrook házat ugyanis a mellette lévő, jelenleg üresen álló épülettel bővítik ki. Ezt az épületet a város a szövetségi kulturális alap támogatásával tudta megvásárolni néhány évvel ezelőtt. Az új épülettel kiegészülve a múzeum kiállítótere megduplázódik.

 A szóvivő elmondta, hogy a várható többletköltségeket alapítványi hozzájárulásokból és a város büdzséjéből fedezik.

A Thomas Mann klasszikus regényéből ismert Buddenbrook házban kialakított múzeum a felújítás után az egész Mann család munkásságát be tudja majd mutatni. A család történetét az író lübecki szülőházától az amerikai kivándorláson át az Európába való visszatérésig lehet majd nyomon követni.

A Mengstrassén álló ház Thomas Mann nagyszüleinek háza volt. Az író a Buddenbrook ház című regényében állított irodalmi emléket neki. A könyv 1901-ben jelent meg, Mann pedig 1929-ben irodalmi Nobel-díjat kapott.

A ház szinte teljesen elpusztult a második világháborúban, csak a homlokzata maradt meg. 1991-ben Lübeck megvásárolta, és múzeumot épített belőle. Az épületben működik a Heinrich és Thomas Mann Központ és 1993 óta az irodalmi múzeum. A házat a múlt év végén zárták be átépítés és bővítés céljából.