A szövegkönyvet Jean Cocteau Az emberi hang című monodrámája (1928) alapján írta a költő, a zeneszerző és a főszerepet elsőként megformáló énekesnő, Denise Duval, aki nemcsak a librettó, de a zene kialakításában is együttműködött a zeneszerzővel. A La voix humaine-nek egyetlen ? név nélküli ? női főszereplője van, aki a darab egész időtartama alatt telefonál. Olyan monológról van szó tehát, amely a telefon által mégis párbeszéddé válik, a vonal túlsó végén ott a férfi, akivel ekkor beszél utoljára. A nő várja szerelmének hívását. Két téves kapcsolás után végre a férfi jelentkezik be, aki elhagyta őt. Hosszú beszélgetésük során a nő hol tárgyilagos, hol szenvedélyes, hol nosztalgikusan visszaemlékszik az egykori boldogságra, hol pedig szinte brutálisan őszinte. Végül felfedi, hogy halálos altatót vett be, és már nem is lehet rajta segíteni.

Nemzeti-Enekkar
Nemzeti Énekkar
Fotó: Csatlós Norbert/filharmonikusok.hu

 

Az est második részében Petrovics Emil Lüszisztraté című egyfelvonásos vígoperája csendül fel. A közel 50 perces vígoperának három szereplője van: Lüszisztraté, valamint a női kar és a férfikar vezetője. Athénban, a Peloponnészoszi háború idején játszódik. A férfiak szörnyű háborút indítottak, amely elsősorban az athéni nőket viseli meg. A nők esküt is tesznek, hogy addig nem élnek házaséletet férjükkel, amíg azok be nem fejezik a háborút. A férfiak ettől persze nagyon szenvednek, verekedés tör ki, majd a nők elfoglalják a fellegvárat. Később már a nők is érzik a férfiak hiányát, férfiért imádkoznak, és énekelnek egy kuplét a női nem természetéről. Végül megszületik a béke, és helyreáll a szerelem egysége is. Lüszisztraté, a ?csatabontó?, diadalmasan vonul be, és az opera a szerelem magasztalásával ér véget. A darab kiváló énekművészekkel szólal meg, mint Kertesi Ingrid, Kolonits Klára, Horváth István. A musicalből hatásos, szórakoztató és könnyen befogadható alkotássá formált opera megszólaltatására aligha mutatkozik ma elhivatottabb karmester Hamar Zsoltnál, aki maga is a szerző tanítványaként diplomázott a Zeneakadémián.

 

 

NŐI ÉS FÉRFI TÖRTÉNETEK A NEMZETI FILHARMONIKUSOK ELŐADÁSÁN

2018. november 11. (vasárnap) 19:30 Olasz Kultúrintézet

Pászti bérlet 2.

Poulenc: Az emberi hang

Petrovics Emil: Lysistrate

Közreműködik: Váradi Zita szoprán, Kertesi Ingrid szoprán, Kolonits Klára szoprán, Horváth István tenor, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Hamar Zsolt karmester