„Éberen figyeltem az újat, becsültem az állandót, tanultam a régiektől” – vallja magáról Pataki Ferenc festőművész, akinek Hommage á Barcsay címmel nyílt kiállítása az ÚjMűhely Galériában. A fiatalok iránti figyelemről és a mesterek iránti tiszteletről kérdeztük őt a szentendrei tárlat apropója kapcsán. Interjú.

A kiállítás címe az Ön egyik meghatározó mesterére, Barcsay Jenőre utal, előtte tiszteleg. Milyen jelentősége van az Ön pályafutásában a most nyíló tárlatnak?

Barcsay Jenő a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanította nekünk a tárgyábrázolást és az anatómiát. De mellette több kedves mesterem is volt, mint Bernáth Aurél és Kmetty János is. El lehet képzelni, hogy micsoda megtiszteltetés nekem, hogy most éppen az ő múzeumának falszomszédságában, az ÚjMűhely Galéria kiállító helyiségben mutathatom be festményeimet! Életemnek ebben a szakaszában ez a tárlat egy nagyon fontos állomás. Ahogy Pataki Gábor a kiállítás megnyitójára született tanulmányában írta: a 78 éves mester, azaz jómagam tiszteleg a másik mesternek, vagyis Barcsay Jenőnek, aki idén lenne 118 éves.

Barcsay Jenő mester tanítványaként milyen emlékei vannak módszereiről, melyeket Ön is alkalmazott tanítóként?

Meghatározó volt számomra, amit az emberi test felépítéséről, az arc és a test találkozásáról adott át nekünk. Habár a Képző- és Iparművészeti Gimnáziumban kezdtem meg tanulmányaimat, ahol már alapos képzésben részesültünk, a főiskolán elölről kezdtük az egészet. Az első tárgyábrázolás órán szabadkézi vonallal kockákat rajzoltunk. A világ rendje ugyanis a kockaformára épül, erre tagozódik.

Később, a tanítás során a kockarajzolás nekem is az egyik akcióm lett. Mindez azért nagyon lényeges, mert a világ teljességében a geometria teremt rendet. Ezt felismerni és megtalálni a folyamatos alkotómunka kapcsán lehet. József Attila költészetében is meghatározó a rend fogalma, ő is a rendet kívánta. A legutóbbi munkám, melynek címe Az építmény erre a gondolatkörre reflektál. Átgondolt, mély és kikristályosodott kompozíció ez, akár az egész tárlat.

Milyen korszakokból láthatunk műveket? Mi a kiállítás koncepciója?

Az ÚjMűhely Galériában nyíló kiállítással tisztelgek mindannak a szellemi örökségnek, útmutatásnak és szemléletnek, amit a három meghatározó mesteremnek köszönhetek. A tanításukból beépített eszközök bizonyos életszakaszaimban és bizonyos feladataimban mindig jelen vannak. A Pataki Gábor által szintén említett sistergő gesztusok és a pop art irányába történő törekvéseim mostanra lecsendesedtek.

Ebben a lecsendesedésben ­­- melyet Barcsay tanítása hatására értettem meg - a geometriának nagy szerepe van. A geometria jelen van az élet minden területén. Egy igazi művésznek, aki megkapta a tálentumot, sokat kell tanuljnia ahhoz, hogy megtalálja önmagát. Addig pedig folyamatosan fel kell szívni a tudásanyagot, és meríteni kell a tiszta forrásokból, hogy összeálljon rend.


pataki_ferenc.png
Pataki Ferenc

Az alkotás mellett nagyon aktív művészetszervező szerepet is vállalt. Miért tartja fontosnak a művésztelepeket? Idén nyáron is lesz olyan alkalom, amit Ön szervezett, vagy amin Ön is részt vesz?

Nagyon fontos a művészeti közösség szerepe egy alkotó életében. Én nagyon nagy szeretettel gondolok az én közösségeimre. Van Goghnak van egy ezzel kapcsolatos gondolata, ami engem megfogott. Ő úgy képzelte, hogy a jövő nemzedéke együtt fog dolgozni, volt egyfajta koloniális képzete. Mivel a második világháború ideje alatt, nagycsaládban születtem, és sokat nélkülöztünk, ezért számomra a család, a barátok vagy a csapatjátékok közössége nagyon fontos volt.

Ebből alakult ki, hogy később, a művészeti közegben is kerestem a közösségeket, és erre nagyon jó példa a művésztelepek működése. Már a főiskolai évek alatt is rendszeresen jártunk művésztelepekre, ahol megismerhettük az akkori középgeneráció tagjait. Ennek a közösségnek pedig nagy ereje volt.

Később, a tanítói munkám során is nagy szerepet játszottak a művésztelepek. A tehetséges gyerekek számára Szegeden grafikai műhelyet hoztam létre, és mecénásként is működtem barátaimmal együtt. A Homokhátságban Tóth Menyhért festő tiszteletére alapítottunk művésztelepet. Mezőberénybe, Petőfi és Orlai Petrich Soma szellemi találkozóhelyére az ország különböző részeiről érkeznek majd az alkotni vágyók. Nagyon szívesen megyek mindig ezekre a nagyon élő művésztelepekre.

Az ÚjMűhely Galériában szombaton két tárlatvezetést is tartunk a Múzeumok éjszakájának programsorozatában 11 és 14 órakor. Szeretettel várunk mindenkit és szívesen válaszolok további kérdésekre is!

Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond