Ed van der Elsken (1925-1990) világhírű fotóművész soha nem publikált fotóit fedezte fel az alkotó hagyatékában az amszterdami Rijksmuseum.

A 134 kiadatlan fotót egy befejezetlen albumban találták meg azután, hogy a fotográfus özvegye, Anneke Hilhorst tavaly átadta férje 11 ezer tételből álló hagyatékát a Rijksmuseumnak és a Rotterdamban működő Holland Fotográfiai Múzeumnak.

Az album makettjét maga Ed van der Elsken állította össze az 1950 és 1960 között Hága utcáin készült felvételeiből. A Feest (Ünnep) című kötet ismeretlen okból soha nem jelent meg.

A kiadatlan fotók korabeli utcai jeleneteket, főleg átlagembereket örökítenek meg egyebek közt karneválokon vagy születésnapi mulatságokon, de akadnak fényképek hírességekről is, köztük az 1958-ban hivatalos látogatáson Hágában tartózkodó II. Erzsébet brit királynőről és férjéről, vendéglátóiról, Julianna holland királynőről és hitveséről, vagy Hugo Claus belga íróról.

Ed van der Elsken, aki pályafutása során mintegy 20 kötetet publikált, az 1950-es években egyike volt az első olyan fotográfusoknak, akik szakadatlanul rótták a városok utcáit és a maga nyerseségében örökítették meg az életet.

A kiadatlan albumban talált fényképeket a fotósnak szentelt, október 30-án nyíló új időszaki tárlaton mutatják be a nagyközönségnek a Rijksmuseumban.

Az 1990-ben 65 évesen elhunyt Ed van der Elsken nagy szerelme és második férje volt Ata Kandó magyar fotóművésznek, aki élete legnagyobb részét külföldön, főleg Hollandiában élte le. Ata Kandó, eredeti nevén Görög Etelka, akinek dél-amerikai dzsungellakó indiánok fotózása hozta meg a világhírt, 2017-ben halt meg Hollandiában, 104 évesen.

Nyitókép: Ed van der Elsken, fotó: Rob Bogaerts / Anefo – Nationaal Archief