A DreamWorks Animation bejelentette, hogy elkészítik a Shrek ötödik epizódját, amely jövő júliusban kerülhet a mozikba.

Eddie Murphy. Fotó: Xavier Collin / Image Press Agency / NurPhoto via AFP
Eddie Murphy. Fotó: Xavier Collin / Image Press Agency / NurPhoto via AFP

A stúdió közleménye szerint az eredeti Shrek szereplőgárdájából Mike Myers, Eddie Murphy és Cameron Diaz is visszatér karaktereik szinkronhangjaként. Murphy már júniusban elszólta magát arról, hogy megkezdte a hangfelvételeket a Szamár szerepéhez, és készül a karakterének szentelt külön produkcióra is.

A Csizmás kandúr szerepét játszó Antonio Banderas visszatéréséről egyelőre nem tájékoztattak.

Az animációs filmet Walt Dohrn rendezi, aki korábban a Shrek 2 és a Harmadik Shrek forgatókönyvírója és színésze volt, valamint a Shrek a vége, fuss el véle írásában és szinkronizálásában is részt vett. A Shrek 5 társrendezője Brad Ableson, producere pedig Gina Shay és Chris Meledandri.

2001 és 2010 között négy Shrek-film született. Az első produkció alapozta meg a DreamWorks Animation erős pozícióját a piacon, miután a film mintegy 487 millió dolláros (177 milliárd forintos) jegybevételt hozott a stúdiónak világszerte, és Oscar-díjat is kapott. A Shrek 2 globális bevétele elérte a 928 millió dollárt (337 milliárd forintot), a Harmadik Shrek 813 millió dollárt (295 milliárd forintot), a Shrek a vége, fuss el véle pedig 752 millió dollár (273 milliárd forintot) keresett a jegypénztáraknál.

A Csizmás, a kandúr 2011-ben és 2022-ben bemutatott két epizódja szintén kasszasiker lett.