fbpx

Eddig ismeretlen 56-os fényképeket állítottak ki Lengyelországban

Az 1956-os magyar forradalom alatt készült, nemrég felfedezett fényképeket állítottak ki az észak-lengyelországi kikötővárosban, Szczecinben pénteken megnyílt kiállításon.

A forradalom budapesti jeleneteit örökítette meg az ismeretlen szemtanú által készített mintegy 40 fotó, amely egy lengyel család hagyatékából került a szczecini Nemzeti Múzeum legújabb kori részlege birtokába. A család Szczecinben élő sarja, Miroslaw Lesmiak adományozta őket az intézménynek – mondta el az MTI-nek Illés Pál Attila gdanski magyar főkonzul, aki részt vett a kiállítás megnyitóján.

A fotókat Budapesten a Nemzeti Emlékezet Bizottságánál vizsgálták át, és megállapították, hogy létezésükről mindeddig nem tudtak.

 „Az emberi emlékezet úgy működik, hogy inkább a látott dolgokat rögzíti. Ha látunk valamit, gyorsabban véssük azt emlékezetünkbe, (…) és ha már láttunk valamit, nehezebben vagyunk manipulálhatók” – mondta a főkonzul a megnyitón. Hozzátette: a magyar kommunisták a lengyel–magyar barátság képét is manipulálni próbálták, kidomborítani a két nemzet közötti eltéréseket.

 „1956 viszont teljesen más képet mutatott, megmutatta, hogy a lengyelek és a magyarok együttműködni akarnak és tudnak is (…) a szabadság és függetlenség érdekében” – jelentette ki Illés.

 A kiállítás kurátora, Agnieszka Kuchcinska-Kurcz a megnyitón szintén kiemelte, hogy a fényképeket az intézményes magyarországi fényképgyűjteményekben eddig nem ismerték. „Ezért is egy kinccsel érnek fel számunkra” – tette hozzá.

 A tárlat a forradalom budapesti jelenetein kívül az 1956-os lengyelországi eseményeket, ezen belül a magyar forradalom támogatására Szczecinben szervezett adománygyűjtést és véradást is felidézi.

1956 szczecini történetéhez hozzátartozik az is, hogy abban az évben, december 10-én a város lakói a helyi szovjet konzulátus előtt tüntettek, Nagy Imre szabadon bocsátását, Kádár János menesztését követelték, majd betörtek a képviselet épületébe, és felgyújtották azt. A tüntetést a lengyel biztonsági szolgálat (KBW) csapatai és a rendőrség oszlatták szét.

Az 1956-os forradalom emlékét Szczecinben 2016 óta a Csepelen felállított pesti srác szobrának ikerpárja idézi fel.

Fotó forrása: szczecini Nemzeti Múzeum

A rovat további cikkei