A tárlaton az ókori Róma mindennapjai iránt érdeklődők a nagyközönség számára eddig ismeretlen leletek százait csodálhatják meg az olasz fővárosban.

A következő néhány hónapban a Forum Romanum, a Colosseum vagy a Palatinus-domb látogatói páratlan gyűjteményt láthatnak, amelynek leletanyaga – egyebek között egy időszámításunk előtti 10. században élt ember feltűnően jól megőrzött csontváza, színes dobókockák, mitológiai alakokat ábrázoló ereszcsatorna-díszek és 3000 éves temetkezési áldozatok  – eddig római raktárakban porosodott. Fulvio Coletti régész elmondta: annyi tárgyat tartanak raktárakban, hogy abból száz múzeumot lehetne nyitni.

Az egyik helyiségben sorakoznak a színes dobókockák – szám szerint 351 –, amelyeket az időszámításunk előtti 6. században dobtak kútba egy rituálé részeként.

A kiállításon látható még egy templomi ereszcsatornából származó díszítés. A dísz szakállas Silenust ábrázol, aki a mitológia szerint Dionüszosznak, a bor istenének társa és tanítója.

Vitrinben látható egy 1,6 méter magas férfi nagyjából ép csontváza az időszámításunk előtti 10. századból. Sírjában bronz csatra és a temetkezési szertartás keretében elásott magvakra bukkantak. „Olyan tárgyakat szeretnénk megismertetni a nagyközönséggel, amelyek egyébként láthatatlanok lennének számukra” – magyarázta Alfonsina Russo múzeumigazgató. „Olyan tárgyakról beszélünk, amelyeknek története van: a mindennapi életről mesélnek nekünk” – tette hozzá.

A látogatók júliusig minden pénteken 90 perces tárlatvezetések során tekinthetik meg a raktárakból előkerült régiségeket apró, barlangszerű kiállítóterekben. Egy-egy tárlatvezetésen legfeljebb nyolc érdeklődőt tudnak fogadni, és a látogatást előzetes regisztrációhoz kötik.

A nyitóképen templomi ereszcsatornából származó ókori díszítést mutat Roberta Alteri olasz régész. A cserépdísz Szilénoszt ábrázolja, aki a görög mitológiában Dionüszosznak, a bor istenének a tanítója. Fotók: MTI/AP/Domenico Stinellis