A szilveszterre tervezett Egy csók és más semmi bemutatójára még várni kell, amíg a járványügyi korlátozásokat feloldják, és újból fogadhat nézőket a kecskeméti színház. Szőcs Artur, a darab rendezője azonban töretlen lelkesedéssel készül arra, hogy megnevettessék a Kecskeméti Nemzeti közönségét ezzel a kedves történettel. Sárdi Barbara interjúja.

Ez lesz az első kecskeméti rendezése. Hogyan érzi magát itt?

Nagyon örülök, hogy itt lehetek, kiváló a csapat, remélem, hogy a későbbiekben lehet még folytatása a közös munkának. Kicsit sajnálom, hogy a várost eddig nem sikerült jobban megismernem, hiszen a zárva tartás miatt még egy ebédet sem tudtam elkölteni.

Ön választotta az Egy csók és más semmit vagy kimondottan erre a darabra szólt a felkérés?

A szilveszteri zenés előadás színpadra vitelére invitáltak, én pedig ezt az előadást választottam, egyrészt, mert kedvelem, másrészt mivel kisoperettre kaptam a felkérést. Egy remek történet, tele komikus helyzettel, ráadásul nemcsak egy-két ismert dal csendül fel benne, hanem szinte mindegyik közkedvelt. Felhőtlen, igazán szórakoztató szilveszteri bemutatót garantált volna…

2015-ben Miskolcon rendezte ugyanezt a produkciót. Van átfedés a kettő között?

Egyáltalán nincs. A karaktereket a mindenkori színészek töltik meg a saját mentalitásukkal, lelkükkel, szellemükkel. Egészen más a díszletünk, teljesen eltérnek a jelmezek. Ez a kecskeméti Egy csók lesz!

Korban és térben a két háború közötti időszakban, Pesten járunk. Változtat-e esetleg ezen?

Minden marad eredetiben, habár a díszlet és a jelmez biztosan tartalmaz majd egy kis modernséget.

Törekszik-e rá, hogy ne legyen túlzottan cukormázas az előadás, vagy az elmúlt időszak viszontagságai, a bezártság után pont egy ilyen rózsaszín álomra vágyunk?

Azt gondolom, az elmúlt évtizedek rossz rendezései tették negatív értelemben cukormázassá ezt a műfajt. Ezek nagyon édes, abszurd mesék, amiket egyszerűen, hittel kell elmesélni, és akkor rengeteget nevetünk rajta.

Közben a Miskolci színházban is próbál, a Producerek című musicalben játszik. Nehezen összeegyeztethető a két munka?

Meglehetősen fáradságos a sok utazás, főleg a téli körülmények miatt, de megéri, mert az Egy csók és más semmi egy nagyon kis helyes történet, és ígérem, hogy erős végeredményre számíthatnak a nézők!

Fotók: ifj. Háry Péter

A teljes interjú a Kecskeméti Katona József Színház oldalán olvasható.