Egész estés filmet készít 2023 januárjára Cseburáskáról, a szovjet bábfilmek kedvelt figurájáról a Szojuzmultfilm. A Full CG-technológiával készülő produkció a Szojuzmultfilm első egész estés vállalkozása lesz. A családi vígjátéknak tervezett film forgatókönyvén még dolgozik a Poszlednyij Bogatir (Utolsó Hősvitéz) című, kasszasikert hozó mesefilm-trilógia szerzői gárdája, Vitalij Sljappo irányításával. A rendező Dmitrij Gyjacseno lesz, aki a meseparódia mellett több más sikeres orosz vígjátékot vitt filmvászonra az elmúlt években.

A narancsszállítmánnyal érkezett, nagyszemű-nagyfülű nem létező állatka, Cseburáska, és az állatkertben dolgozó magányos városi krokodil, Gena alakja először 1966-ban bukkant fel Eduard Uszpenszkij gyerekkönyvében, majd Roman Kacsanov bábfilmjében. Mindkét alkotásban a jószívű hüllő volt a címszereplő, ám milliók kedvencévé évtizedeken át mégis az apró szőrmók vált; a Cseburáska baba ma is kapható az orosz szuvenírboltokban.

A Gena krokodilról és barátairól szóló bábfilmek forgalmazási jogát 2007-ben vásárolta vissza az amerikai Swinstar Holdings Limited cégtől Aliser Uszmanov milliárdos.

A Szojuzmultfilm egyébként 2020 óta dolgozik a szintén klasszikussá vált, a jólnevelt és dörzsölt nyusziról, meg az őt üldöző, a garázda és ostobácska farkasról szóló Nu pagagyi! (No, megállj csak!) rajzfilmsorozat folytatásán is. Az első évad 52 részből áll majd.

A farkas megszólaltatásában a stafétát Anatolij Papanov színészkirálytól Garik Harlamov humorista, a nyúléban Klara Rumjanova színésznőtől Dmitrij Hrusztaljov komikus vette át. A filmtörténet egyébként feljegyezte, hogy Vjacseszlav Kotyonocskin rendező a halhatatlan Vlagyimir Viszockijt akarta felkérni az ordas rekedtes megszólaltatására, őt azonban a Szojuzmultfilm akkori vezetése nemkívánatosnak tekintette. Ennek ellenére, a sorozat legelső részében, amikor a farkas kötélen mászik fel a nyuszi erkélyére, az aláfestő zenében Viszockij füttyszava szól.

Az új sorozat nem a régi folytatása, hanem alkotóinak szándékai szerint az eredeti, gegekre és nem párbeszédre épülő történet újragondolása, amelyben olyan új szereplők tűnnek majd fel, mint Tim, a borz, Su, a süni és Ulja, az őzike. A régi sorozatból 1969 és 1986 között tizenhat rész készült, majd 1993 és 2017 között újabb nyolc, amelyek közül a legutóbbiak cselekménye az újévi ünnepekkel függött össze. A legújabb sorozat 52 részből áll és bemutatását sajtóértesülések szerint a Covid-19 járvány miatt halasztották el.

A No, megállj csak! 2014-ben minden idők legnépszerűbb rajzfilmje lett az oroszok körében végzett felmérés szerint. A Szojuzmultfilm egyébként szombaton „aranygyűjteményének” több 950 rajzfilmjét, köztük a Nu, pagagyi! összes epizódját ingyenesen elérhetővé tette a Yandex online keresőn.

Nyitókép: illusztráció Cseburáskáról, forrás: Michael Kötter / Flickr