Egy brit színházi tervező ágya alól kerültek elő Duncan Grant, az 1950-es évek egyik leghíresebb brit festőjének kétmillió fontot (785 millió forint) érő, kalandos sorsú erotikus rajzai.

„Mindenki azt hitte, hogy ezek a művek megsemmisültek” – mondta Darren Clarke, a festőművész egykori kelet-sussexi parasztházának, a ma már múzeumként működő Charlestonnak a munkatársa.  

A nagyrészt szeretkező alakokat ábrázoló rajzok azonban valójában titokban cseréltek gazdát újra és újra az elmúlt évtizedekben. Clarke szerint a papírra készült 422 alkotás „Duncan Grant szexuális fantáziájának Káma Szútrája”.

A portréiról és tájképeiről híres Grant a korabeli angol írókat, értelmiségieket, filozófusokat és művészeket tömörítő Bloomsbury Group tagja volt.

Vanessa Bell-lel, Virginia Woolf testvérével volt közös gyermeke. Számtalan szeretője közé tartozott John Maynard Keynes közgazdász és a Lytton Strachey történész , aki az unokatestvére volt. Grant 1885-ben született, hét hónappal azelőtt, hogy a brit parlament elfogadta a homoszexualitást kriminalizáló törvényt. Mindegyik rajz az 1940-es és 1950-es években készült, amikor a homoszexualitás még mindig illegális volt.

Grant tisztában volt vele, hogy milyen veszélyt jelenthetnek ezek a művek. 1959-ben egy barátjának, a szintén művész Edward Le Basnak adta őket egy dossziéban, amelyen a „nagyon bizalmas rajzok” felirat szerepelt. Amikor Le Bas meghalt 1966-ban, széles körben úgy vélték, hogy a képeket megsemmisítették, talán elégették őket a tartalmuk miatt. Grant rajzai azonban nem semmisültek meg, és 11 évvel ezelőtt Norman Coates színházi tervezőhöz kerültek, aki az ágya alatt őrizte és néha megmutatta őket a barátainak.

Mostanra azonban úgy érezte, itt az ideje, hogy a képek a nagyközönség elé kerüljenek, ezért felajánlotta őket a Charleston-gyűjtemény számára.
A festő 1978-ban hunyt el 93 évesen.

Fotó forrása: Yahoo News