fbpx

Egy autista fiatal papírhadihajó-kiálllítása nyílik a hadtörténeti múzeumban

Egy autista fiatal papírhadihajó-kiálllítása nyílik a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban ma, az autizmus világnapján. A különleges tárlaton valódi hadihajók papírmaséból készült pontos másolatait lehet megtekinteni.

Nemes András Bence Egy hajóban evezünk című kiállításán a 17 darab, 1:100-as méretarányban elkészült makett között csatahajókat, rombolókat, aknaszedő hajót, repülőgéphordozó-hajót, valamint a Titanic utasszállító több mint 2,5 méteres részletgazdag makettjét is megtekinthetik az érdeklődők. A kiállított gyűjtemény nagyrészt az Amerikai Egyesült Államok haditengerészetének hajóiból áll, de külön erre a tárlatra elkészültek a Leitha és Maros monitorok makettjei, így az Osztrák–Magyar Monarchia haditengerészete is képviselteti magát.

A 21 éves Nemes András Bence hobbija a makettezés, azon belül is a hadihajók építése.

A szombaton 11 órakor megnyíló tárlatot egy hónapig, május elsejéig lehet látogatni.

Április 2. az autizmus világnapja. Az ENSZ kezdeményezésére 2008 óta tartandó világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet az autista emberek problémáira, folyamatosan növekvő számára. E napon 2008 óta kék színűre világítanak ki egy-egy ismert épületet az akcióban részt vevő országokban. Magyarországon megközelítőleg 160 ezer ember él autizmus spektrumzavarral.

A rovat további cikkei