A 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja a francia alkotás mellett egy román és egy iráni filmmel is bővült.

sc044_sh0120_LOCOL_002_JGR_230706-scaled_16.jpg
A legértékesebb áru

A The Artist – A némafilmes című filmjével 2012-ben Oscar-díjat nyert 57 éves Michel Hazanavicius ezúttal egy animációs filmmel (La plus précieuse des marchandises – A legértékesebb áru) kapott meghívást az Arany Pálmáért versengő művek közé. Az eklektikus rendezőnek ez az első animációs filmes kísérlete. A Jean-Claude Grumberg színdarabjából adaptált animáció a holokauszt emlékét és egy zsidó gyermek sorsát idézi fel, akinek csodával határos módon sikerül megmenekülnie az auschwitzi náci megsemmisítő táborba való deportálástól.     

A fesztivál a versenybe hívta meg az iráni Mohammad Raszulof új filmjét (The seed of the sacred fig – A szent füge magja) is. A rendező Nincs gonosz című, 2020-ban készült filmje elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, tavaly pedig a zsűri tagjaként kapott meghívást Cannes-ba, de miután hazájában a rezsim célkeresztjébe került, és nemrég szabadult a börtönből, nem kapott engedélyt arra, hogy elhagyja Iránt. A korrupció és a halálbüntetés égető kérdéseiről nyíltan beszélő alkotót a világ fesztiváljain rendszeresen díjazzák, de Iránban a rezsim elleni propagandával vádolják más alkotótársaihoz hasonlóan.

A harmadik versenyfilm (Trei kilometri până la capătul lumii – Három kilométer a világ végéig) rendezője a román Emanuel Pârvu, aki először versenyezhet a hivatalos programban.    

A 77. cannes-i fesztivált május 14. és 25. között rendezik meg, a seregszemle Quentin Dupieux francia rendező Le deuxième acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg, a hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrijének elnöke Greta Gerwig, a Barbie című film rendezője, a nyitó- és a záróünnepség háziasszonya pedig Camille Cottin francia színésznő lesz. Franciaországot összesen öt rendező filmje képviseli a versenyben

A 22 versenyfilm között szerepel egyebek mellett Francis Ford Coppola legújabb alkotása, az Adam Driver és Forest Whitaker főszereplésével készült Megalopolis című sci-fi, a kanadai David Cronenberg The Shrouds (A leplek) című, a gyászolásról szóló thrillere – amelynek főszereplői Diane Kruger és Vincent Cassel –, valamint több mint negyven évvel az Amerikai dzsigoló című dráma sikere után Paul Schrader rendező és a főszereplő Richard Gere új közös filmje (Oh, Canada) is.  A programban Terrence Malick amerikai rendező Jézus Krisztus életéről forgatott The Way of the Wind című filmje is látható Röhrig Gézával a főszerepben.

A Csillagok háborúja-saga legendás amerikai rendezője, George Lucas, valamint Mijazaki Hajao animációsfilm-stúdiója, a Ghibli tiszteletbeli Arany Pálmát kapnak.