A japán rendező 1985-ben alapította meg Tokióban a híressé vált animációs műhelyét, a Ghibli Stúdiót.

053_AR-20240311085808_AP_20240311SDBGS000012_202403110858029376483.jpg
Mijazaki Hajao. Fotó: Koji Ito / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

A japán rendező az 1979-ben bemutatott Cagliostro vára című egész estés animációs filmmel debütált rendezőként. 1985-ben alapította meg Tokióban a híressé vált animációs műhelyét, a Ghibli Stúdiót. Ismert munkái közé tartozik a Nauszika – A szél harcosai, a Laputa – Az égi palota, A vadon hercegnője és a Ponyo a tengerparti sziklán. Legtöbb filmjét saját bevallása szerint gyerekeknek szánta, ugyanakkor szinte minden filmje a felnőttek számára is nagyon fontos üzeneteket, utalásokat tartalmaz.

A cannes-i fesztivál úgy döntött, hogy most először kollektívan ítéli oda az Arany Pálmát a stúdiónak, amelyet a nyilvános szerepléstől tartózkodó Mijazaki Hajao közösen alapított 2018-ban elhunyt rendezőtársával, Takhata Iszaóval és a producer Szuzuki Tosióval, aki a Ghibli elnöke.

„Mint minden moziikon, (a filmek szereplői) benépesítik képzeletünket színes, gazdag világokkal és érzékeny, elkötelezett történetekkel. A Ghiblivel a japán animáció a mozifilmek egyik nagy kalandját jelenti, a hagyomány és modernitás között” – fogalmaztak közleményükben Iris Knobloch és Thierry Frémaux, a cannes-i fesztivál vezetői.

A cannes-i fesztivál idén egy másik tiszteletbeli Arany Pálmát is adományoz a populáris kultúra egy másik alakjának: a május 25-i záróünnepségen George Lucast, a Csillagok háborúja sorozat rendezőjét tüntetik ki.

A 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivált május 14. és 25. között rendezik meg, a seregszemle Quentin Dupieux francia rendező Le deuxième acte (A második felvonás) című vígjátékának versenyen kívüli díszbemutatójával nyílik meg, a hivatalos versenyprogram nemzetközi zsűrijének elnöke Greta Gerwig, a Barbie című film rendezője, a nyitó- és a záróünnepség háziasszonya pedig Camille Cottin francia színésznő lesz.

A fesztiválon tartják az új Mad Max-film, a Furiosa: Történet a Mad Maxből című akciófilm világpremierjét. George Miller rendező alkotását május 15-én versenyen kívül mutatják be a cannes-i fesztiválpalotában, de ott lesz a már most izgalmasnak ígérkező programban a 85 éves Francis Ford Coppola legújabb alkotása, az Adam Driver főszereplésével készülő Megalopolis is.