Az idén harmadik alkalommal megrendezett programsorozat elérte céljait: felrázta és bevonta a tudományág népszerűsítésébe a hazai csillagász közösséget, amatőr csillagászok „születtek” és találtak egymásra, továbbá sok-sok gyerek és felnőtt látogató tekint ezután másként az égboltra. Bár az időjárás nem mindig kedvezett a csillagászati megfigyeléseknek, mégis minden szempontból sikeresnek értékelték a szervezők az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű programsorozatot.

Csoda a könyvtár mellett

„A gyakorta borult időjárás miatt több eseményt is le kellett mondani, a tervezett 180 programból azért körülbelül 150 megvalósult. Mindezeken átlagosan 70-80 látogató vett részt: a magányos amatőr csillagászok akár 15–30 főt is be tudtak vonzani, egy csoport tipikus bemutatója 50-60 fővel üzemelt, és volt jó pár kimagasló est is. Szegeden például közel 500 látogatónak nyújtottunk programot. Ez az idei rekord” – árulta el dr. Barna Barnabás, a Szegedi Tudományegyetem munkatársa, a program egyik alapítója és szervezője. „Várakozáson felül teljesített a szentesi könyvtár programja is 300 érdeklődővel, akik az intézmény melletti téren kémlelték az eget. Becsléseink szerint a látogatók összlétszáma akár a 15 ezer főt is elérhette” – tette hozzá. 

A fővárosban és környékén a Magyar Csillagászati Egyesület Polaris Csillagvizsgálójának telt házas estéi mellett volt pesti járdacsillagászat, közösségi hullócsillagles és távcsövezés a Normafán, valamint bemutatók Szentendrén, Gyálon és Fóton. Augusztus 12-én, péntek este a Svábhegyi Csillagvizsgáló is különleges programmal készült, ahol egyszere 120 fő, négy külön állomáson, térkép segítségével tájékozódva látogathatta meg az izgalmas programokat. Nagy népszerűségnek örvendtek a csillaglegendák és a tetőteraszon felállított távcsövek, amelyekkel a látogatók elkészíthették és hazavihették saját holdfotóikat.

Félezren a csillagok alatt

Idén első alkalommal csatlakoztak határon túli észlelők is a kezdeményezéshez a Csallóközi Észlelők Baráti Körének, valamint a sárréti UMa Observatorynak köszönhetően. Gyöngyöstarjánban Murányi Lajos amatőr csillagász minden este 50-60 érdeklődőnek mutatta meg a csillagok és a bolygót világát saját távcsövével. Dág közelében egy baráti társaság 70 látogatónak tartott bemutatót a Károly-hegyen, és még egy kóbor eb is társuk lett a kémlelésben. Szentesen és a Bánki-tónál a közvilágítást is lekapcsolták a nagyobb élmény érdekében. Hévízen a Pokróc Fesztivál keretében több mint háromszázan települtek ki a csillagos ég alá és a Vega Csillagászati Egyesület távcsövei mellé. A Bükki, a Hortobágyi és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park éjszakai programjai is megteltek, a Zselici Csillagoségbolt-parkban pedig minden éjjel félszázan gyűltek össze közösségi hullócsillagvadászatra.

Jövőre még színesebb programok

A bemutatókat tartó csillagászok számos megindító jelenetről számoltak be: sokszor előfordult, hogy alig lehetett „elküldeni” egy-egy látogatót (különösen a gyerekeket) a távcsőtől, hogy más is belenézhessen az eszközbe, és nemritkán fél éjszakán keresztül együtt maradt az alkalmi „csillagvizsgáló” társaság. Nagyon népszerűek voltak a vegyes, nem pusztán csillagászati bemutatót tartalmazó – zenés, illetve könyvtárlátogatással vagy természetfigyeléssel egybekötött – programok, így a szervezők jövőre több hasonló eseményt szeretnének megvalósítani.

Nyitókép: Positive Pr/Huszka József amatőr csillagász, Enying