Hat nap alatt 74 helyszínen csaknem 100 kiállítás, valamint 100 kísérőrendezvény és idén először önálló művészetpedagógia program is várja az érdeklődőket a Budapest Art Week programsorozaton április 9. és 14. között Budapesten.


baw17_goldberger_600x399.png
Tárlatvezetés a Goldberger Textilmúzeumban

Az idén negyedik alkalommal megrendezendő eseményhez több mint 20 új helyszín kapcsolódott: többek között a Bajor Gizi Színészmúzeum, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, a Ráth György-villa és a Szépművészeti Múzeum. Olyan nagy kiállítóterekben is tartanak programokat mint a Pesti Vigadó, a B32 Galéria és Kultúrtér vagy a Mai Manó Ház.

Az idei program több eseménye is kapcsolódik a Bauhaus centenáriumához, a Mai Manó Házban például Moholy-Nagy László fotográfiáival, míg a Ludwig Múzeum Bauhaus.100. című kiállításán az irányzat tevékenységével ismerkedhetünk meg.


mikve_galeria_600x400.png
Mikve Galéria
A klasszikus és kortárs képzőművészet terepén belül számtalan műfaj, korszak, irányzat képviselőivel és alkotásaikkal találkozhatunk. Az ókortól, majd az 1200-as évektől kiindulva a 18-19. századon át a 80-as évekig és napjainkig ível a felhozatal, melyen belül választhatunk festészeti, fotóművészeti, textilipari alkotásokat, szobrokat, grafikákat, videóinstallációkat. A tematikai sokszínűség is garantált, hiszen a természet reprezentációjától kezdve történelmi események ábrázolásán át társadalmi manifesztumokig terjed a paletta.

bajor_gizi_szineszmuzeum_600x400.png
Pincétől a padlásig: villaséta a Bajor Gizi Színészmúzeumban

A tárlatok mellett a legtöbb helyszínen tárlatvezetéseket, tematikus beszélgetéseket és workshopokat is tartanak.

Az esemény zárónapján lesz a Nyitott Műtermek Délutánja; ekkor hat helyszínen várják a látogatókat beszélgetésre a képzőművészek.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz kapcsolódóan a rendezvény idei tematikája az orosz és a magyar képzőművészet és azok kapcsolódási pontjai. Az Art Week központi kiállítása a Mikve Galériában nyílik április 7-én Nyomotokban - Inspiráló erők az orosz és a magyar kortárs művészetben címmel.


pszichiatriai_intezet_600x400.png
A Pszichiátriai Intézet művészeti gyűjteménye

A kiállítás a két ország kortárs képzőművészeti helyzetére reflektál, és olyan orosz alkotók munkáit mutatja be, akik a világ vezető múzeumaiban állítanak ki, például a Blue Noses Group, Oleg Kulik, Chto Delat vagy az AES+F alkotásait. A magyar művészek közül többek között Birkás Ákos, Szűcs Attila, Szabó Dezső munkáival találkozhatunk. A kiállítás célja, hogy megmutassa: a művészet reflektálhat ugyan konkrét, helyhez kötött eseményekre, mégis képes áthidalni a térbeli vagy akár kulturális különbségeket, és a közös eszköztár és művészeti nyelv segítségével univerzális hangon megszólalni.

A tárlat a két országból, a teljesség igénye nélkül mutat be néhányat a meghatározó művészek, a fiatalabb generáció és önszervező művészeti terek közül. A kiállítás ideje alatt kerekasztal-beszélgetésen, művészi és kurátori tárlatvezetéseken személyesen is találkozhatnak az alkotókkal az érdeklődők.


karinthy_szalon___a_szocialista_szurrealizmus_titkos_baja__2__600x550.png
Karinthy Szalon - A szocialista szürrealizmus titkos bája

A Budapest Art Week kiadványában a programokról és a helyszínekről lehet tájékozódni, de cikkeket és interjúkat is olvashatunk képzőművészeti témákban.

A rendezvénysorozatban szereplő összes kiállításra és kiegészítő programjaira belépésre jogosít a megvásárolt heti, illetve napi karszalag, ám a kiegészítő eseményeken való részvételhez regisztráció szükséges, amelyet a BAW honlapján tehetnek meg az érdeklődők.

Fotók és további információ: www.bpartweek.hu

A Budapest Art Week imázsfilmje itt tekinthető meg.

A nyitóképen a B32 Galéria Felülírás című kiállításának plakátja.