A Balatorium a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt ökológiai-művészeti-kulturális projektje, amely a Pad Alapítvány koncepciója alapján és szervezésében jött létre. Az eseménysorozaton koncertekkel, ökológiai előadásokkal és interaktív sétákkal várják az érdeklődőket.

Az EKF célja, hogy kulturális és művészeti eszközökkel mutassa be a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit, és felhívja a figyelmet arra, hogy csak együtt tehetünk a Balaton jövőjéért. A két éve tartó programsorozat csúcspontja a 2023-as Ökológiai-Kulturális Hét. A projekt szervezői a lehető legtöbb megközelítésben, zenén, beszélgetéseken, workshopokon, lassú tájbejárásokon, művészeti aktivitásokon és gasztronómiai programokon keresztül mutatnak rá a Balaton sérülékenységére.

A hét programjai augusztus 19-én szombaton egy ökológiai szemléletű gasztronómiai eseménysorozattal, a Balatorium Menüvel kezdődnek. Balaton környéki vendéglátóhelyek és éttermek a Pad Alapítvánnyal együttműködve olyan étel- és italkóstolókkal készülnek, amelyek szemléltetik a balatoni régió ökológiai kihívásait a konyhai alapanyagoktól kezdve a tóban lezajló folyamatokon keresztül az élelmiszerellátási láncok környezeti kérdéséig.


64ca36c65e6ab34c8f6cdbab.jpg
Balaton környéki vendéglátóhelyek és éttermek étel- és italkóstolókkal is készülnek, szemléltetve a balatoni régió ökológiai kihívásait a konyhai alapanyagoktól kezdve a tóban lezajló folyamatokon keresztül az élelmiszerellátási láncok környezeti kérdéséig. Fotó: Turos Balázs / Balatorium

A Salföldi Bányában, ugyancsak szombaton, augusztus 19-én 15 órától tartják a Balaton Hangjai lemezbemutató koncertet. A Balatorium nagylemezére 12 hazai előadó írt dalokat a Balaton hangmintáit felhasználva. A koncerten Дeva, a Jazzbois, a Wave of Sound, Onakom és Hegedűs Józsi lép majd fel. A Szabadonbalaton bárjában algafröccsök várja a közönséget, de lassú tájbejárást is szerveznek.

A Balatorium Ökológiai-Kulturális Hét keretében ismét nyílt napot tart a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Tihanyban augusztus 25-én, pénteken. Az ország legnagyobb múltú biológiai kutatóintézetében a látogatók betekinthetnek az intézetben folyó munkába, bejárhatják a laboratóriumokat és a műemlék épületegyüttest, valamint megismerhetik a tó őshonos és invazív fajait is. Ugyanitt a Balatorium művészeti rezidenciaprogramjában részt vevő művészek munkáikból nyílik kiállítás.

Szintén augusztus 25-én a Magyar Képzőművészeti Egyetem is nyílt napot tart tihanyi művésztelepén. A kortárs képzőművészeti program célja, hogy a látogatók megismerhessék a tihanyi Belső-tó partján található Somogyi József művésztelep történetét és hétköznapjait, másrészt, hogy megismerjék az egyetem hallgatóinak különböző művészeti gyakorlatait és változatos alkotói folyamatait, amelyek ehhez a rendkívüli adottságokkal rendelkező helyszínhez és tájhoz kapcsolódnak. A két tihanyi helyszín a programok tekintetében is kapcsolódik: a Balatoni Limnológiai Kutatóintézetből, a Balaton partjáról vezetett sétát tartanak a Művésztelepig.

Augusztus 26-án és 27-én az örvényesi szabadstrandon az Ökológiai-Kulturális Hétvégére számos programmal készülnek a szervezők. Beszélgetéseken, workshopokon és gyermekprogramokon ismerkedhetnek meg a látogatók a tó ökológiai kihívásaival, olvashatnak a strandkönyvtárban, de nádból és más természetes anyagokból készült vízi járművekkel is hajózhatnak, az erre a hétvégére kialakított megfigyelőállomáson pedig szakértőkkel és művészekkel beszélgethetnek ökológiai kérdésekről. A parton sétákra és a környéken található Balatonbarát kert projekt mintaveteményes bejárására is invitálják a résztvevőket. Ellátogat a strandra a MOME is, ahol a vendégek megtudhatják, hogy az egyetemisták hogyan ötvözték az ökológiai folyamatokat a dizájnnal installációk és adatvizualizációk formájában, és milyen edukációs tananyagot fejlesztettek középiskolai hallgatóknak a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközponttal együtt.

Nyitókép: természetes anyagokból készült tutaj a Balatonon. Fotó: Turos Balázs / Balatorium