Több mint száz magyar film nézhető 19 tévécsatornán április 29-től május 5-ig, nagyvásznon ritkán látható magyar filmek érkeznek újra a mozikba, és szinte az összes Magyarországon elérhető streamplatform is csatlakozik az ünnepléshez.

A képen jelenet a Műanyag égbolt című filmből.
Jelenet a Műanyag égbolt című animációs filmből

„A magyar filmek az elmúlt időszakban többször is bizonyítottak a mozipénztáraknál és a tévéképernyőkön egyaránt. Nézettségi rekordok születtek, és a filmek a mozik után a streamfelületeken folytatják diadalútjukat a nézettségi listák élén. Április 30-án a magyar mozgóképeket ünnepeljük, az alkotók mellett köszönet illeti partnereinket, akik csatlakoztak, és magyar filmet vetítenek. Az ünneplésen túl is igyekszünk eljuttatni a hazai alkotásokat minél több nézőhöz. Sikerrel megy a Moziklub – Országos filmklubhálózat, amely a nagyvárosi moziktól távol eső településekre viszi el a magyar filmeket, az iskolásoknak kedvezményes jegyárú vetítéseket kínáló Klassz Napok, valamint az újraindított egyetemi filmklubok is” – nyilatkozta Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet elnöke.

Kivételesen egy egész héten át tart a magyar film napja a tévékben, a mozikban és a streamplatformokon április 29-vel kezdődően. Sok régi kedvenc újranézése mellett a legújabb filmeket is elhozza a jeles nap, április 30., amelyen az első magyar film, A táncz 1901-ben tartott első vetítése évfordulóján a hazai filmeseket és alkotásaikat ünnepeljük.

653a7146cd9ca3beb31e1693.jpg
Jelenet a Kojot négy lelke című animációs filmből

Az összes tévécsatorna csatlakozott az ünnepléshez, sokszínű lesz a magyar filmkínálat: több mint száz kortárs magyar film és nagy klasszikus lesz látható a közmédia, az RTL és a TV2 csatornáin, a Cool TV-n, a Hír TV-n, az ATV Spirit-en, a Magyar Mozi TV-n, valamint a Mozi+ csatornákon. A fenntarthatóság égető kérdéseit szegezi nekünk és az indián hitvilágba repít a Kojot négy lelke című animációs film (interjúnk a rendezővel itt), melynek az RTL-en lesz az országos tévépremierje a hétvégén a magyar szinkron világába kalauzoló Magyar hangja című dokumentumfilmmel együtt.

Az ország legnagyobb multiplex mozilánca, a Cinema City mozikban szerdáig kedvezményes áron lehet a legújabb magyar filmekre jegyet váltani. Az artmozik idén is rengeteg magyar filmet kínálnak, a klasszikusoktól a mai sikerfilmekig, míg az Uránia Nemzeti Filmszínházban 30-án este élőzenei kísérettel vetítenek két 1914-ben készült filmritkaságot, A munkászubbony és a Dódi karrierje című filmeket.

A streamszolgáltatóknál is előtérbe kerülnek a magyar filmek. A Filmión egy héten keresztül ingyenesen nézhető a 2000-es évek egyik legnépszerűbb romantikus vígjátéka, a Hámori Gabriella főszereplésével készült Állítsátok meg Terézanyut!, a Bereményi Géza gazdag munkásságát bemutató portréfilm, a Bereményi kalapja (kritikánk a filmről itt), minden idők legnézettebb magyar filmje, a Mágnás Miska Latabár Kálmánnal a főszerepben, Gyarmathy Lívia első játékfilmrendezése, a szocialista mintaüzemben gyakornok lányról szóló Ismeri a szandi mandit? Schütz Ila főszereplésével, valamint André de Toth egyik legjobb magyar filmje, a meglepően szókimondó Két lány az uccán című 1939-es klasszikus.

Film-Bereményi-kalapja.jpg
Jelenet a Bereményi kalapja című filmből

A Cinegón tematikus válogatás látható magyar filmrendezőnők alkotásaiból, és az HBO Max, valamint az RTL+ felületein is kiemelt helyet kapnak a magyar filmek.

A magyar film napján indul el a hazai animáció kivételesen gazdag történetét bemutató új honlap. A Magyar Animáció 110 emlékévhez indított oldal a nagyközönség és a szakma képviselői számára is érdekfeszítő, folyamatosan bővülő tartalmakkal mutatja be a legérdekesebb animációs technikákat, a stábok munkáját és a legendás műhelyeket, köztük a Kecskemétfilmet, a Pannóniát és a Varga Stúdiót.

janos_vitez_4k_broadcast_graded_srgb_0081319-e1649577529234.png
Jelenet a János vitéz című animációs filmből

Az emlékév során ingyenesen látható a Filmio kínálatában szereplő összes, közel száz klasszikus animáció, a többi között az Oscar-díjas A légy, Kovásznai György kultfilmmé vált Habfürdő című merész musicalje, Dargay Attila alkotásai, Jankovics Marcell műfajteremtő filmjei, mint a János vitéz és a Fehérlófia, valamint olyan örök kedvencek, mint a Macskafogó és a Hófehér.

A teljes program itt böngészhető végig.

Képek forrása: NFI