A görög szárazföld késő bronzkori kultúrájából, a mükénéi korból (Kr. e. 16–12. század) származó, vagyis több mint 3000 éves pecsétgyűrűt, amelyre egy pár szárnyas szfinxet véstek, formálisan csütörtökön Stockholmban adták át a görög kormány képviselőinek – közölte a görög kulturális minisztérium. 

A ritka és rendkívül értékes régészeti leletet

az Olasz Régészeti Iskola kutatói találták ásatások során egy mükénéi nekropoliszban 1927-ben,

amikor a sziget olasz megszállás alatt állt. A gyűrűt a helyi régészeti múzeumból lopták el a II. világháború alatt több más régiséggel együtt, amelyeket azóta is keresnek.

Egy idő után az ékszer az Egyesült Államokban bukkant fel, a Nobel-díjas Békésy György (1899–1972) vásárolta meg, akinek gyűjteménye az utódok nélkül elhunyt biofizikus halála után a Nobel Alapítvány birtokába került. Az antik ékszert Stockholmban, a Földközi-tengeri és Közel-keleti Régiségek Múzeumában állították ki, ahol 1975-ben a múzeum igazgatója, Carl Gustaf Styrenius régész és Mükéné-szakértő azonosította a Rodoszról ellopott kincsként.

A visszaszolgáltatással a Nobel Alapítvány kifejezi tiszteletét Görögországnak a kulturális javakkal folytatott illegális kereskedelem elleni szakadatlan erőfeszítéseiért – mondta Lina Mendoni görög kulturális miniszter.

„Világos volt számunkra, hogy a gyűrűt vissza kell adni. A műtárgynak nagy kulturális és történelmi jelentősége van Görögország számára” – mondta Vidar Helgesen, az alapítvány igazgatója.

A görög kulturális minisztérium közleménye szerint

az antik aranygyűrű visszakerül a rodoszi régészeti múzeumba.

Békésy György Budapesten született, de 1947-től az Egyesült Államokban élt, és Honoluluban halt meg. A hallás mechanizmusának megfejtőjeként emlegetett tudós 1961-ben kapta meg az orvosi-fiziológiai Nobel-díjat a hallással kapcsolatos tudományos munkásságáért.

Nyitókép forrása: Görög kulturális minisztérium