Az Arab-félsziget északi részén feltárt életnagyságú rajzok több ezer éve kihalt állatfajokat ábrázolnak.

A Nefúd-sivatag déli részének sziklacsoportján feltárt faragványokról számol be a Live Science cikke alapján a National Geographic. Az ábrákon jól felismerhetőek a teveábrázolások. A faragványon felismert állat egy olyan fajhoz tartozik, amely egykor az Arab-félszigeten élt, de mára kihalt. Tudományos nevet egyelőre nem kapott.

Bár a Szahout nevű lelőhely nem ismeretlen a régészek számára, eddig nem tudták feltárni ezt a részt. Maria Guagnin, a Max Planck Geoantropológiai Intézet munkatársa szerint a helyszín eddig nehezen volt megközelíthető számukra, mivel több rajz hasadékban található.

A munkát tovább bonyolította, hogy az ősibb faragványokat újabb karcok fedik. A sziklán különböző korokból származó, bonyolult rajzok szerepelnek, amelyek stílusban is eltérőek.

Két közeli árkot és tűzrakóhelyet elemeztek szénizotópos módszerrel, ebből kiderült, hogy a Szahout a 2,6 millió éve kezdődött és 11.700 éve véget ért pleisztocén, valamint a 7000–5000 évvel ezelőtti középső holocén alatt volt lakott.

A tevék képeit igen élethűen ábrázolták, még a nemük is kivehető, a példányok többsége hím.

Nyitókép: Maria Guagnin és társai