A Ruinart francia pezsgőgyárban csütörtökön felbontották a márka legrégebbi ismert évjáratú, 1926-ban készült pezsgőjét, amely Paul Bocuse francia sztárséf pincéjéből került elő.

A különleges italra Maxime Valery talált rá, aki a Collonges-au-Mont-d'Or városában található, Paul Bocuse-ről elnevezett étterem vezető borszakértője. Valery 2021-ben a teljes borkészletet leltározta, ekkor bukkant rá a palackokra. A pezsgők az étteremmel szomszédos ház pincéjéből kerültek elő, mely a néhai mesterszakács tulajdonában állt. A borszakértő értesítette a Ruinart házat, amely hitelesítette a palackokat.

Valóságos kincset jelentett ez a pezsgőgyár számára, mivel a II. világháború náci megszállása alatt a cég örökségének jó része odaveszett. A Ruinart pincemestere, Frédéric Panaiotis szerint a megtalált pezsgő a ház első évjárata. Mint kiderült, az évek során a megtalált ital pezsgése szinte teljesen eltűnt.

Az 1926-ban született Paul Bocuse lyoni sztárséf előszeretettel gyűjtötte a születésének évében készült pezsgőket és borokat. Pincészet jegyzetei szerint az 1926-os évben kifejezetten jó volt a termés, a borok kellőképpen elegánsak voltak. A nemrég meglelt italok közül három palack a Bocuse étterem tulajdonában marad, a fennmaradó 14-et pedig a pezsgőgyár pincéibe szállítják.

Fotó: Olivier Chassignole / AFP