Egy lódzi faház padlásán lett meg 2019-ben egy, a második világháború alatt eltűnt értékes festmény Lengyelországban; Albert Edelfelt (1854–1905) finn festő Nyírfák alatt című olajképét kedden Varsóban adták át a nemzeti múzeumnak.

A svéd nemzetiségű portréfestő, grafikus és illusztrátor festménye 1923-ban került a lengyel állami műgyűjtemény nyilvántartásába, a második világháború előtt egy arisztokrata családi rezidencia falán lógott a közép-lengyelországi Spala faluban.

A háború alatt egy német katonai parancsnokság rendezkedett be a kastélyban, a háború végén az épületet szovjet katonák kifosztották és felgyújtották, a festmény sorsa ismeretlen maradt. 2019-ben azonban egy házaspár, Katarzyna és Krzysztof Kaczmarek egy festményre bukkant az asszony dédanyjának lódzi házában, és mindent megtettek megmentésére és eredetének tisztázására. Végül a képet átadták egy hivatásos restaurátornak, és a kulturális minisztériumhoz fordultak annak tisztázására, nem világháborús fosztogatásból származik-e.

Albert Edelfelt szerzett először nemzetközi elismertséget a finn festészetnek. Portréi és történelmi tárgyú képei, a hétköznapi élet egyszerűségét vagy a párizsi nyüzsgést bemutató képei egyaránt népszerűek.

A varsói kormány szerint több mint félmillió műalkotás veszett el Lengyelországban a második világháború alatt. Az elveszett műveknek az 1990-es évek eleje óta vezett jegyzékébe eddig bő 60 ezer műtárgyat sikerült felvenni.

Nyitókép: Albert Edelfelt: Under björkarna (Nyírfák alatt), 1882. Forrás: Wikipédia