fbpx

Egy szenegáli szerző regénye kapta a Goncourt-díjat

Egy szenegáli szerző, Mohamed Mbougar Sarr regénye, a La plus secrete mémoire des hommes (Az emberek legtitkosabb emlékezete) kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat.

A függetlennek számító francia Philippe Rey és a szenegáli Jimsaan kiadók gondozásában megjelent 461 oldalas regényt Yambo Ouologuem mali író élete ihlette, és egyik nem titkolt célja az afrikai művek beemelése a világ irodalomtörténetébe.

„Mindig az az ember érzése, hogy választani kell a két kontinens, Európa és Afrika történetei között. Én viszont megpróbálok egy új kontinenst teremteni. A harmadik kontinens pedig az irodalom” – mondta Mohamed Mbougar Sarr egy augusztusi lapinterjúban. A díjra a 31 éves szerző negyedik regénye számított a favoritnak. A mű valamennyi francia irodalmi elismerésre jelölést kapott, stílusa és a rejtélyes szereplők egymásba fonódó történetei alapján szeptember óta kritikai és közönségsiker is egyben.

Mohamed Mbougar Sarr az első fekete-afrikai író, aki kiérdemelte a legjelentősebb francia irodalmi elismerést, egyben a legfiatalabb díjazott is. 

„Ezzel a fiatal szerzővel visszatértünk a Goncourt-díj alapjaihoz. Néhány könyv még előtte áll 31 évesen. Reméljük, hogy a Goncourt után is lesz kedve folytatni az írást” – mondta az eredményhirdetéskor Philippe Claudel, a zsűri főtitkára. Elmondta, hogy Mohamed Mbougar Sarr regénye már az első szavazási körben megkapta a többséget. „Briliáns módon van megírva. Himnusz az irodalomért” – fogalmazott Paule Constant, a zsűri egyik másik tagja. Didier Decoin, a Goncourt Akadémia elnöke úgy fogalmazott: „Azt szeretem az irodalomban, amikor ablakokat nyit meg. Ezt a művet egyből végigolvastam.”

A történet 2018-ben kezdődik, amikor egy Párizsban élő fiatal szenegáli szerző, Diégane Latyr Faye rátalál egy 1938-ban megjelent regényre, amely teljesen felkavarja. Az írója, a szintén szenegáli Elimane, akit fekete Rimbaud-nak is neveztek a korában, a műve botrányát követően eltűnt. Diégane elhatározza, hogy felkutatja a remekmű háttérét és szerzőjének életét.

A mű két afrikai író kalandos élettörténetein keresztül humorral és lírain tárja fel az Európa és Afrika közötti összetett viszonyrendszert, a fekete és a fehér emberek között egyszerre meglévő félelmeket és csodálatot.

A krimiszerűen felépített filozófiai mese a múlt század kezdetétől napjainkig, a gyarmatosítástól a holokauszton át az afrikai országok függetlenségéig dolgozza fel az elmúlt száz év történelmét, hitet téve a szabadság, az élet és a szerelem mellett.  

Mohamed Mbougar Sarr egy hétgyerekes értelmiségi családban nőtt fel a szenegáli Diourbelben. Jó tanulóként Szenegál egyik legelitebb fiúiskolájába, a Saint-Louis katonai akadémiára járt, majd a nagy presztízsű párizsi Ecole des hautes études-en szerzett diplomát társadalomtudományokból.

„Nem fejeztem be az irodalmi doktorimat, mert elkezdtem magam is írni, és a fikció jobban vonzott” – mondta az AFP hírügynökségnek Mohamed Mbougar Sarr, aki a Párizshoz közeli Beauvais-ban él. Első regénye, a Terre ceinte 24 éves korában Franciaországban jelent meg.

A Goncourt-díj jelképes pénzjutalommal – csupán 10 euróval – jár, ám marketinghatása jelentős: a díjazott könyvet a francia olvasók legalább 400 ezer példányban szokták megvásárolni, de volt olyan alkotás is, amely egymillió példányos kiadást ért meg.

A regény várhatóan 2022-ben jelenik meg magyarul a Park Kiadó gondozásában.

A másik legjelentősebb francia irodalmi elismerést, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-díjat a zsűri a belga Amélie Nothomb-nak ítélte az Albin Michel kiadó gondozásában megjelent Premier sang (Első vér) című regényért, amelyben az ismert bestseller-szerző a tavaly elhunyt apjának állít emléket.

Nyitókép: Shutterstock/SieSrg

A rovat további cikkei