fbpx

Egyedülálló néprajzi emlék- és élménypark épül Csíksomlyón

Egyedülálló néprajzi emlék- és élményparkot épít az erdélyi Csíksomlyón, mintegy hathektáros területen Kurkó János György csíkszeredai vállalkozó – számolt be a Székelyhon hírportál.

Az ismert csíkszeredai vállalkozó egy könyvbemutatón beszélt erről, ahol a Csinta Samu újságíróval, közíróval közösen írt Szú, moly, rozsda című könyvét ismertették. A kiadvány az 5,8 hektáros néprajzi emlék- és élménypark ötletének megszületésétől és első tíz évéről szól.

A csíksomlyói Várdomb panzió melletti néprajzi emlék- és élményparknak három fő egysége lesz: a 19. századi és 20. század eleji város, a 19. századi és 20. század eleji falu és a falu határaiban végzett tevékenységek, köztük a pásztorkodás, a mész- és a szénégetés.

117, zömében már kihalt mesterséget mutatnak be kis interaktív múzeumok formájában. A park falurészén 29 porta kap helyet, ebből 13 különböző nemzetiségeké lesz.

„A 117 mesterség mellett a romániai magyarságot – a székelyt, a bánságit, a bukovinai székelyt, a partiumit és a moldvai csángót is beleértve – úgy akarom bemutatni, hogy a velük együtt élő nemzetiségeket is láttassam” – idézte a vállalkozót a Székelyhon

Kurkó János György elmondta: a faluközpontban a bözödújfalusi egykori unitárius templomot és iskolát építik újjá (ezek a falu kommunizmusban történt elárasztásakor víz alá kerültek), de a kisborosnyói Tompa-kúriát, a baróti fodrászatot, a szilágycsehi hentest, a csíkszentdomokosi csendőrséget, a szentlászlói gazdaépületet, a csíkszenttamási kocsmát és kuglipályát, valamint a kápolnási régi községházát is láthatja majd a látogató. Egy-egy borszéki és szovátai villa formájában az egykori fürdőéletet is bemutatják, de sugásfürdői zenepavilon, mofetta és borvízkút is lesz a skanzenben. Ennek fő érdekessége az egykori gyimesi magyar és román vámépület lesz az ezeréves határnál.

Az emlékpark város része Csíkszereda egykori főutcáját, a Kossuth utcát idézi, melynek házait a kommunista városfejlesztés során bontották le.

Tizenhét itteni reprezentatív ingatlant építenek újra, melyek az egykori polgári életet is bemutatják, korhűen lesznek berendezve. Többek között a Fekete Sas gyógyszertárt, a régi Magyar Királyi Postahivatalt, a régi csendőrlaktanyát, a Kossuth szállodát, a régi Városházát, a régi óvodát, Andory Aladics Zoltán fotóműtermét és lakását, Adler Miklós rendelőjét és lakását, a Bika palotát és a Dazbeg család házát.

Az emlékpark főbejáratánál majd kap helyet az 1970-es években lebontott tusnádfürdői vasútállomás újjáépített mása is. Az élményparkban kialakítanak egy koncertek és vásárok megtartására alkalmas teret is. A terület egy részét 2025-ben szeretnék megnyitni. A vállalkozásban a magyar kormány és a Mol Románia olajipari vállalat nyújt anyagi segítséget – írta a Székelyhon című lap.

Nyitókép: Szovátafürdő, 1941. Fotó: Fortepan / Aszódi Zoltán

A rovat további cikkei