Egy éve indult el a Déryné Program KultUp Belenősz a kultúrába! elnevezésű, középiskolásoknak szóló rendezvénysorozata, amelynek 83. témanapját kedden Simontornyán, a Vak Bottyán Gimnáziumban tartották.

Az esemény előtt Héjja Gábor projektvezető elmondta, az egy év alatt 83 témanapot rendeztek középiskolákban és mintegy harmincezer diákhoz jutottak el. Idén még 33 témanapot tartanak – tette hozzá. A KultUp sorozat missziója az, hogy a színházi élményt a 14–18 éves korosztály számára mind a 19 vármegyébe eljuttassák. A program ötven alkotó, szervezet közreműködésével témanapokat – kötetlen, tematikus, színházi élményt is nyújtó tanítási napot – rendezett az iskolákban. Az eseménysorozat honlapján azt írták, hogy kiemelt figyelmet fordítanak azokra az intézményekre, ahol korlátozott a kultúrához való hozzáférés lehetősége.

Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója, a KultUp ötletgazdája az MTI-nek elmondta, a céloknak megfelelt a középiskolai program, az elmúlt egy évben annyi diákot sikerült elérni, amennyit elvártak a stábtól. A program részeként kutatást is végeznek a tanárok és a gyerekek között, a visszajelzések alapján a diákok élvezték a témanapokat, és szép eredményeket értek el a közösségépítésben is – tette hozzá. Megemlítette, hogy nagy sikere van a diákok között Havasi Péter és Janka Barnabás Petőfi percei című, tantermi előadásának, népszerűek a Rippel fivérek, Grecsó Zoltán táncművész, Várnagy Andrea zongoraművész és Benedekffy Katalin operaénekes órái is. A 2023/2024-es az első teljes tanév, amikor színházi és előadó-művészeti élményhez juttatják a középiskolai korosztályt – jegyezte meg.

Az eseményeken többek között Az ember tragédiáját, Kosztolányi Édes Annáját, Dsida Jenő- és József Attila-verseket dolgoznak fel közösen a művészekkel, vannak interaktív klasszikuszenei és szünetszínházi előadások. A KultUpban részt vesz mások mellett a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház, a Budapesti Filharmóniai Társaság és a Déryné Társulat. Kis Domonkos Márk beszámolt arról is, hogy a programban ingyenes nyári tábort és tehetségkutatót hirdettek a korosztály számára; a jelentkezők a Déryné Program szervezésében júliusban megtartandó KultCamp táborban adhatják elő táncos, zenei, prózai vagy drámai produkcióikat.