fbpx

Egyéves a PhotoLab fotóművészeti kiállítótér

A Ferenczy Múzeumi Centrum új kiállítóhelye egy éve, 2022. február 12-én nyitott a Vajda Múzeumban.

Más művészeti ágak mellett a fotóművészet is karakteres és progresszív arcéllel van jelen a térség művészeti topográfiájában, amit a kiállítóhely nagy sikerű tárlatai is bizonyítottak. Az első évben Szentendréhez kötődő kiváló fotográfusok hosszú távú fotóprojektjeiből válogatott a PhotoLab művészeti vezetője, Kopin Katalin.

2022-ben Bácsi Róbert László, Aknay Csaba és Kotschy Gábor (The Orbital Strangers Project), Deim Balázs és Csontó Lajos kiállítását láthatták a látogatók. Idén áprilisban indul az évad – a Ferenczy Múzeumi Centrum elgondolkodtató, lebilincselő, magával ragadó fotókkal, kiállításokkal várja a látogatókat 2023-ban is: Regős Benedek, Hajdú D. András és Dóka Béla egyéni kiállítása nyílik a PhotoLabban.

Fotó: Deim Balázs

A kiállításokhoz most is szakmai előadások, tárlatvezetések, filmvetítések, nyári fotótáborok kapcsolódnak.

A tárlatok mellett a kiállítóhely olvasó-beszélgető nappali terében a friss fotográfiai szakirodalmat, folyóiratokat lapozgatva mélyülhetnek el az érdeklődők a fotográfia világában, valamint megnézhetik az alkotókkal készült videóinterjúkat. A közönségből közösséggé formálódó, egyre bővülő baráti kör újra és újra visszatér ide, mert megoszthatják egymással gondolataikat és személyesen találkozhatnak az alkotókkal. A kiállításokkal egyidejűleg gyűjteménygyarapítás is történik: 2022-ben 23 fotográfia került be a múzeum gyűjteményébe vásárlás és ajándékozás útján. A PhotoLab tárlatai bekerültek a hazai legjobb kiállítások előkelő toplistáira.

Fotó: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

A rovat további cikkei