Az Az-Záhir Bajbarsz egyiptomi szultán nevét viselő imaház a mamlúk uralom alatt épült 1268-ban Kairó belvárosától északra, egy háromhektáros területen, amivel Egyiptom harmadik legnagyobb mecsetjének számít.

A restaurálást felügyelő Tarik Mohamed el-Behairij szerint a mecsetben műszaki és vegyszeres eszközöket is be kellett vetni az eredeti állapot helyreállítása érdekében.

„Egyes részei megsemmisültek, másokat el kellett bontani, mert szerkezetileg nem voltak megfelelőek arra, hogy a mecsetben maradhassanak” – ismertette a szakember. „Ugyanakkor nagyon igyekeztünk még a helyreállítási folyamatok során is arra, hogy korhű stílus alapján dolgozzunk” – tette hozzá.

A restaurációs munkálatok Kazahsztán társfinanszírozásával 2007-ben kezdődtek és mintegy 2,6 milliárd forintnak megfelelő összegbe kerültek.

Az utóbbi 225 évben a mecset vagy zárva volt, vagy gazdátlanul állt, vagy nem vallási célokat szolgált, ami mind hozzájárult állaga romlásához.

Napóleon egyiptomi hadjárata idején katonai erődként szolgált, majd az Ottomán Birodalomban szappanfőzde működött benne a 19. század derekán. Később az 1882-ben kezdődött brit gyarmati uralom idején vágóhíd működött benne.

Az-Záhir Bajbarsz egyiptomi szultán az észak-afrikai ország történetének egyik kiemelkedő személyisége, aki megszilárdította a Mamlúk Birodalom uralmát, amely három évszázadon át tartott egészen 1517-ig.

Fotók: Anadolu Agency via AFP / Fareed Kotb