A régi ószövetségi történetek új köntösben, a mai emberek nyelvezetére „lefordítva”, modern formában jelennek meg a Műcsarnok október 11-én nyíló tárlatán.

A kiállítás címe – Egyszer volt, sokszor volt – utal a Biblia történeteire, melyek régiek ugyan, de aktualitásukat, tanulságukat nem vesztették el az évezredek alatt sem. Képekkel és hangokkal körülvéve gondolkodtató sétára invitálja Serge Bloch a látogatót.

A sikeres francia illusztrátor rajzai és Frédéric Boyer szövegei felelevenítik a 3000 éves történeteket, amelyek mindenki számára ismerősek, a szerzőpáros vadonatúj interpretálásában pedig újra időszerűvé válnak.

Frédéric Boyer francia író műfordító, szerkesztő jelentős régi szövegek újrafordítását, a mai kor számára is befogadhatóvá tételét tűzte ki feladatául. Ő fogta össze azt a munkát, amelynek eredményeképpen a kortárs francia szerzők és szakértők újrafordították a Bibliát, amely 2001-ben jelent meg.

Az újragondolás során találkozott az író és a grafikus, elmondták egymásnak elképzeléseiket, ötleteiket, és elkészítették együtt a Franciaországban 2016-ban megjelent Biblia. Az ősi történetek című kötetet. 35 fejezet, 35 ószövetségi történet elevenedik meg a könyvben és egy animációs filmben, ez a mű az alapja a Műcsarnok#Box mostani tárlatának.

Serge Bloch

Budapesten kilenc animációs filmet mutatnak be, melyeket Serge Bloch grafikáinak látványvilága és könyvlapjai egészítenek ki. Az animációk nagyrészt a Teremtés könyvének legismertebb részeit dolgozzák fel, köztük az Édenkert, Káin és Ábel vagy Sára és Noé történetét.

A kiállítás már szerepelt Párizsban, Genfben, Krakkóban és a Chartreuse-i kolostor szakrális termében is, de mégsem ugyanazt a tárlatot láthatjuk itt.  Serge Bloch eljött Budapestre – akárcsak korábban a többi helyszínre –, hogy az utolsó simításokat maga végezze el egy sajtónyilvános eseményen. A kiállítótér felé vezető falfelületekre rajzokat készített, illusztrációkat az illusztrációkhoz, oszlopok, feliratok „estek áldozatul” a művésznek, így téve igazán egyedivé a tárlatot.

A kiállítás apropója, hogy Frédéric Boyer és Serge Bloch Biblia. Az ősi történetek című könyvét 2019 szeptemberében jelentette meg a Scolar kiadó magyar nyelven Pacskovszky Zsolt fordításában.

A kiállítás, melynek kurátora Tulipán Zsuzsanna, december 1-ig látogatható.

Fotók: Belicza László Gábor