A közlemény szerint a magyar filmipar fellendítése nem csupán nemzetgazdasági hozzájárulása, hanem országimázs építő hatása miatt is nemzeti érdek. 

„Különösen erős turisztikai imázsépítési lehetőséget jelent, amikor Budapest és Magyarország szerepel a filmvásznon, bemutatva hazánk kulturális értékeit” – írták. Kitértek arra is: a külföldi filmstábok számára ideális forgatási helyszín Magyarország a felkészült szakemberek, a fejlett infrastruktúra, a tájak, a városok változatossága miatt.

A két szervezet szerint kiemelt törekvés az is, hogy Magyarország a jövőben minél több „vörös szőnyeges” esemény, filmbemutató házigazdája legyen. Az európai filmpremierek helyszíne jellemzően London egy ikonikus mozija, így „egy-egy premiert Budapesten rendezni már önmagában is pozícionáló értékkel bír”.

Mint írták, a filmes turizmus és a turisztikai imázsépítés összekapcsolására kiváló példa a Gemini Man című film 2019-es vörös szőnyeges közönségbemutatója – amelyen Will Smith mellett Ang Lee és Jerry Bruckheimer is részt vett – és a hozzá kapcsolódó háromnapos eseménysorozat, amely új szemszögből mutatta be Budapestet.

Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, az NFI igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a filmipar Magyarországnak óriási hasznot hoz, tavaly a magyar filmgyártás rekordot döntött, a közvetlen filmgyártásra fordított összeg elérte 164 milliárd forintot.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 „Minden egyes nálunk forgatott produkció azonban további bevételeket hoz, a nemzetközi sztárok jelenléte pedig hatalmas PR-értékkel bír” – fogalmazott.

Kiemelte: a megállapodás célja, hogy a filmipar és a turizmusért felelős intézmények hatékony együttműködésével Magyarországot biztonságos forgatási helyszínként és turisztikai célpontként egyaránt népszerűsítsék.

A nyitóképen Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója és Pál Ákos Bertalan, a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Fotó: MTÜ