Együttműködési megállapodást kötöttek építészeti szakmai szervezetek szerdán Budapesten a Pesti Vigadóban.

Az együttműködési szándéknyilatkozatot az MMA, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), az MMA Építőművészeti Tagozata, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Építőművészeti Osztálya írta alá.

A megállapodást az MMA részéről Turi Attila elnök és Salamin Ferenc, az Építőművészeti Tagozat elnöke látta el kézjegyével. Az együttműködés alapján a magyar építészeti élet meghatározó szakmai szervezeteinek vezetői kinyilvánítják, hogy „a környezetalakítás kulturális közügy és olyan társadalmi tett, amely meghatározza korunk és a következő generációk közérzetét, egészségét, jó ízlését és helyidentitását”.

A cél, hogy a magyar építészetről szóló törvény szellemében egyszerre szolgálják a magyar építészeti örökség gazdagodását, illetve támogassák az építészeti minőség javulását, hogy a magyar építészet megfelelő válaszokat adjon a 21. század feladataira. Emellett rendszeresen tanácskoznak, a döntésekről egymást tájékoztatják, a közös álláspontot egységesen képviselik. A tanácskozásokra közös elhatározással más szervezetek vagy személyek eseti bevonását is kezdeményezhetik.

Lánszki Regő országos főépítész, az ÉKM államtitkára elmondta: először történik, hogy a magyar építészeti élet meghatározó szakmai szervezetei közösen úgy döntenek, rendszeresen tanácskoznak és egységesen képviselik a közös döntéseket. „Ezzel az aláírók méltón szolgálják Kós Károly emlékét is, akinek gondolatiságát megidéző konferenciához kapcsolódott a megállapodás létrejötte” – idézte fel az államtitkár. Szerinte ebben a szétszabdalt világban az építészeknek példát kell mutatniuk együttműködésből, „hiszen, ha a szakma szabályai szerint bármilyen esztétikus és bravúros épületet terveznek, annak illeszkednie kell a környezetéhez, párbeszédre kell lépnie más művészek alkotásaival.”

Fotó: MMA