sscadjapodgj

Balog Zoltán a megújuló kapcsolatok fontos elemének nevezte a Zrínyi Miklós?Szigetvár 1566 emlékév megszervezését. Azt mondta: a szigetvári ünnepséget szeretnék a horvát, a török és a magyar államfő részvételével ünnepelni. Úgy fogalmazott, Zrínyi Miklós személye összekötő kapocs ebben az ügyben.

Közlése szerint az 1956-os emlékévvel kapcsolatban is terveznek közös programokat. Arról is beszélt, hogy a kommunista múlt feldolgozása Horvátországban új fázishoz érkezett, és ebben a horvát miniszter Magyarország segítségét kérte.

ferogjpogj


Balog Zoltán megtisztelőnek tartja, hogy a jövő évi varasdi komolyzenei nyári fesztivál díszvendégének Magyarországot kérték fel. Horvát kollégáját ?különleges miniszterként? jellemezte, aki a horvátországi muszlim közösség tagja. Emlékeztetett: Zlatko Hasanbegovic volt annak ?a győztes népszavazásnak? az egyik fontos szervezője, amelyet 2013-ban tartottak a családok védelmében, és kimondták, hogy ?a házasság, a családi élet egy férfi és nő életközösségéből születő gyermekekkel adja azt a kulturális azonosságot, ami itt Közép-Európában nekünk különösen fontos?.

baligksddv


Balog Zoltán közölte, hogy a nemzeti, kulturális identitás témakörében megkezdett tárgyalásaikat a dubrovniki nyári játékok idején folytatják.

Forrás: MTI

Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma/Bartos Gyula