Albert Einstein egy olyan kéziratára lehet licitálni novemberben, amely az általános relativitáselméletét készítette elő. A Christie’s árverési ház 2-3 millió euróra (694 millió–1 milliárd forintra) becsülte a dokumentum leütési árát.

„Ez kétségkívül a legértékesebb Einstein-kézirat, amelyet valaha árverésen kínáltak eladásra” – hangsúlyozták a dokumentum jelentőségét.

A november 23-ra meghirdetett árverést a franciaországi Aguttes aukciósházban rendezik.

Az 54 oldalas, kézírásos munkát a német fizikus 1913-ban és 1914-ben Zürichben írta munkatársával és barátjával, Michele Bessóval. Bessónak köszönhető a Christie’s szerint, hogy a kézirat szinte csodával határos módon fennmaradt, mivel Einstein valószínűleg nem vette volna a fáradságot, hogy megőrizze azt. 

Einstein azt követően kezdett dolgozni az általános relativitáselméletén, hogy 1905-ben felállította az E = mc2 képletet.

1913 elején kollégájával belefutott abba a problémába, amellyel a tudományos közösség évtizedek óta küzdött: a Merkúr bolygó pályájának anomáliájába. De sikerült megoldaniuk ezt a rejtélyt.

A kézirat számos apró hibát tartalmaz. Mikor Einstein észrevette ezeket, nem foglalkozott tovább a kézirattal, azt Michele Besso vette magához.

A Christie’s szakértője szerint az 1919 előtti időszakból nagyon ritkák az Einstein-kéziratok. A másik ismert dokumentum a fizikus kutatásainak ebből a periódusából az úgynevezett zürichi jegyzetfüzet 1912–13-ból, amely Jeruzsálemben, a Héber Egyetem Einstein-archívumában található.