fbpx

EKF – Tízezreket várnak hétvégén Temesvárra a programsorozat nyitórendezvényeire

Több tízezer látogatót várnak hétvégén a romániai Temesvárra, ahol február 17–19. között nyitják meg hivatalosan a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozatot. A pénteki nyitógálára több mint száz külföldi közméltóságot hívtak.

A bánsági városban péntektől kezdődően vásárnap késő estig 32 helyszínen 130 rendezvényt tartanak – közölte Dominic Fritz polgármester. Színházi előadások, klasszikus zenei és szabadtéri koncertek, kiállítások, kreatív műhelyek, filmvetítések, irodalmi bemutatók és kerekasztal-beszélgetések szerepelnek a programban, a szervezők napi 15 ezer résztvevőre számítanak.

A pénteken délután a kultúrpalotában tartandó nyitógálára több mint száz magas rangú meghívottat várnak 41 országból – írta az Agerpres román hírügynökség. Az Európa Tanács és az Európai Bizottság képviselői mellett a román államelnöki hivatal és a kormány képviselői is jelen lesznek, a román királyi család részéről Margit hercegnőt és férjét, Radu herceget várják.

A zártkörű rendezvényen Andrei Irimia román és Joep Beving holland zongoraművész lép fel, és átadják az Európa kulturális fővárosoknak járó Melina Mercouri-díjat. Az ünnepi pillanat a belvárosban kihelyezett óriáskivetítőkön is követhető lesz, valamint Román Televízió (TVR) is közvetíti.

A nyitóünnepséget a Dóm téren tartják este hét órától, ide 16 ezer résztvevőt várnak.

A zenei programban elektronikus és rock, illetve román cigányzene is szerepel, de látványos légibemutatóval is készülnek a szervezők. A szombati nap fő rendezvényének a neves német filozófus, Peter Sloterdijk előadását szánják, amelyet később Andrei Ujica román rendezővel folytatott eszmecsere követ.

A programban magyar meghívottak is szerepelnek: Hód Adrienn kortárstánc-műhelyt vezet a három nap során, vasárnap este Lajkó Félix hegedűművész lép színpadra a Volosi lengyel vonószenekarral, ezzel egy időben az Új Ezredév Református Központban a szegedi Kosztándi Quartett lép fel.

A nyitóhétvégén Veszprémre is történik utalás, a magyar kulturális főváros tiszteletére levetítik a Zanox című magyar filmet, de veszprémi résztvevőket is várnak Temesvárra. A bánsági nagyvárosban a helyszínek könnyebb megközelíthetősége okán a hétvégén ingyenes lesz a tömegközlekedés, a járművek éjjel egy óráig közlekednek, több vonalon pótkocsikkal kiegészülve.

A belváros számos terén zajlanak szabadtéri rendezvények, így a hétvégére felszámolták a teraszokat, hogy több legyen a hely és elkerüljék a balesetveszélyt. Az Agerpres jelentése szerint a helyszíneket mintegy 150 csendőr és 30 katonai tűzoltó felügyeli, de a mentősök is nagy számban jelen lesznek. A rendezvények lebonyolítását 200 önkéntes segíti. A nyitóhétvége programjait a temesvári önkormányzat 7,5 millió lejjel (585 millió forint), a román művelődési minisztérium 800 ezer lejjel (62,4 millió forint) támogatta.

Temesvár az eredeti tervek szerint 2021-ben lett volna Európa egyik kulturális fővárosa, de a világjárvány miatt nem lehetett megtartani a rendezvényeket, így halasztást kért. A rendezvénysorozat előkészítését számos vita előzte meg, elsősorban az ellenzéki vezetésű helyi és a kormánypárti vezetésű megyei önkormányzat között. A vita alappillére az volt, hogy a bukaresti kormány nem támogatja jelentőségéhez mérten a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektet.

Nyitókép: Temesvár. Fotó: Beliczay László / Kultúra.hu

A rovat további cikkei