A felújított és újra megnyílt balatonszemesi Postamúzeum kiállítóhelyként 62 éves múltra tekint vissza. Átadása az elmúlt években megnyitott nagyvázsonyi, szabadkígyósi, ópusztaszeri, szentendrei, hollókői és diósdi postamúzeumok felújítását követte.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Régen nem a fürdőzésről, nyaralásról volt híres a Balaton, hanem tájékozódási pontnak számított, amelyet postaútvonalak öleltek körbe. Az északi útvonalak fontos állomása Nagyvázsony, a délieké Balatonszemes volt, amely egykor lóváltó állomásként működött – mondta el Holló Szilvia-Andrea, a Postamúzeum igazgatója.

A több mint hatvanéves múltra visszatekintő balatonszemesi múzeumban megnyílt Kocsiszekértől az elektromobilig – a postai szállítás története a középkortól napjainkig című tárlat legnagyobb tárgya egy 1928-ban gyártott vasúti mozgópostakocsi. A legújabb tárgy egy Kyburz elektromos tricikli, amilyeneket ma is használnak a kézbesítők. Ezt ki is próbálhatják a látogatók.

A Magyar Posta Zrt. a Postakürt Alapítványával közösen hozta meg korábban a döntést, hogy múzeumi kincseiket, szakgyűjteményüket nem engedik át az enyészetnek, hanem az egész ország számára hozzáférhetővé teszik azt, mondta a cég elnök-vezérigazgatója, Balczó Barnabás. E törekvés jegyében újították fel és nyitották meg az elmúlt években a nagyvázsonyi, a szabadkígyósi, az ópusztaszeri és a diósdi postamúzeumot. A szentendrei skanzen után nemrég adták át Hollókő megújult kiállítóhelyét, ahol egy 21. századi működő posta is található a múzeumi környezetben.