A darab teljes zenei anyaga, melyben tökéletesen megfér egymás mellett a mai pop-rock és alternatív rock friss hangzása, valamint az újhullámos magyar rap, mostantól mindenki számára elérhető.

Két nap alatt négy telt házas előadáson mintegy 7000 néző volt kíváncsi októberben a szabadakarat című újhullámos koncertszínházi előadásra. A merőben újszerű színpadi produkció Petőfi Sándor és Szendrey Júlia egymásnak jutott éveit meséli el. Mostanra a darab teljes zenei anyaga elérhető az összes digitális zenei platformon.

A reformkor első „celebpárja”, Petőfi Sándor x Szendrey Júlia különc szokásait, felfokozott érzelemvilágát, véleményformáló szerepük jelentőségét állította középpontba a szabadakarat című újhullámos koncertszínházi előadás. A darab érdekessége, hogy míg a két főhőst prózai színészek, Staub Viktória és Tóth Mátyás formálták meg, a lelkükben végbemenő változásokat Schoblocher Barbara és Ember Márk dalban adta elő. És volt a darabnak egy újhullámos zenei vonala is: az influenszer pár történeteit AKC Misi (Vellinger Mihály) és Filo (Fuchs Benjamin) rapben kommentelte a darab során.

„Az albummal újragondoltuk a magyar zenés színház formanyelvét, elsősorban azzal a céllal, hogy a legfiatalabb generáció számára is izgalmas és friss dalokkal mutassuk be Petőfi Sándor és Szendrey Júlia kettősét” – meséli a hanganyagot zenei producerként jegyző Bella Máté. „A szabadakarat zenei szövete egyfajta Gen Z koktél, amelyben a mai pop-rock és alternatív rock friss hangzása és az újhullámos magyar rap tökéletesen megfér egymás mellett.”

A dalok szövegeit szerző Hujber Szabolcs elmondta, hogy a dalszövegek fő forrása Petőfi költészete, de nem feltétlenül úgy, ahogy az iskolában tanuljuk. „Ha a költőt elsősorban szerelmes férfiként képzeljük el (hiszen az is volt), akkor az ebben az időszakban született alkotások is más értelmet nyernek, új, izgalmas jelentésekkel gazdagodhatnak. Például a Föltámadott a tenger szerelmes vers is lehet, a Minek nevezzelek pedig duett Júliával” – mondta a szövegíró.

A rapbetéteket AKC Misinek és Filónak köszönhetjük, akik elmondásuk szerint nagyon élvezték a projektet. „A mi szerepünk a darabban az volt, hogy a színpadon történteket a saját, modern szemüvegünkön keresztül, a saját zenei stílusunkban meséljük vagy kommentáljuk” – nyilatkozta Filo. „Nagyon nagy művészi szabadságot kaptunk a rendezőtől és a zenei rendezőtől egyaránt, szóval tényleg önazonos, szerintem izgalmas dalokat tudtunk csinálni” – tette hozzá AKC Misi.

Jelenet a szabadakarat című koncertszínházi előadásból. Fotó: MTI / Lakatos Péter