?Bartók Béla származását tekintve nemzeti, jelentőségét nézve nemzetközi. Éppen ezért fontos, hogy ezt az emlékév lezárulását követően is erősítsük meg magunkban és a nagyvilágban is. Bónis Ferenc Élet-képek ? Bartók Béla című munkája aprólékos pontossággal mutatja be a mai kor számára a 20. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzőjét? ? nyitotta meg a könyvbemutatót Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

Az államtitkár szerint nem mi tesszük Bartók Bélát ismertté a nagyvilág előtt, hanem ő teszi ismertté a magyarokat a világ számos pontján. ?Felelősségünk ezért felmérhetetlenül nagy. Mindenkinél jobban kell ismernünk Bartók életművét, alázattal, lelkesedéssel és értő módon kell ápolnunk, újra és újra felfedeznünk azt? ? hangsúlyozta Hoppál Péter.

A többszáz oldalas könyvben dokumentumokon, vallomásokon és fényképeken keresztül ismerhetjük meg a magyar zenei élet egyik legkiemelkedőbb alkotójának életművét.


_d0a7831__copy__600x386.png
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár

 

?El sem tudjuk képzelni, milyen irányba haladt volna zenénk fejlődése, ha az akkor 18 esztendős Bartók nem Budapestet, hanem Bécset választja. Ha nem tapint a magyar történelmi gondolkodás elevenére, ha nem fedezi fel a zenében a nemzetközi önkifejezés lehetőségét és parancsoló szükségességét, ha nem ismeri meg Kodályt, a magyar népdalt, Ady Endre korszakalkotó költészetét, a népdal zenei világa mögött magát a népet, Kodály révén Debussy zenéjét? ? írja könyvében Bónis Ferenc.

Az alkotó a megnyitón elmondta: számos változatot szeretne még ?komponálni? erre a témára, amelynek legkorábbi változata 1956 októberében látott napvilágot. Kutatásai során újabb és újabb fényképekre, dokumentumokra akadt, amelyek révén Bartók számos külföldi tanítványát, tisztelőjét megismerhette.

?Személyesen nem találkozhattam Bartók Bélával, mert csak nyolcéves voltam, amikor Amerikába ment. Ám amikor a róla készült képek százaival kezdtem foglalkozni, megismerhettem küllemének változását és beszéltem azokkal az emberekkel is, akikkel kapcsolatban állt, úgy éreztem, egyre több és több mondanivalóm van róla. Ezeknek igyekeztem hangot adni ebben a kötetben? ? emlékezett vissza az alkotási folyamarta az író.


_d0a8006__copy_1_600x406.png
Bónis Ferenc zenetörténész, író

Vikárius László zenetörténész, az MTA BTK Bartók Archívumának vezetője beszédében elmondta: nemcsak a zeneszerző ősei, családja, rokonai, környezete, életeseményeinek helyszínei jelennek meg a kötetben, hanem nagyszámú dokumentum, kézirat, kotta és művészi borító is látható benne. A kötetből azt is megtudhatja az olvasó, hogy milyen volt a fiatal Bartók aláírása és ez hogyan változott élete során.

A zenetörténész arra is rámutatott, hogy a kötetben elhelyezett áttekintő térképek pontos eligazítást nyújtanak a zeneszerző lakóhelyeiről, népdalgyűjtő körútjairól és koncertjeiről. Vikárius László örömtelinek nevezte, hogy az angol nyelvű kötet a nemzetközi közönség számára is elérhetővé teszi ezt a hiánypótló mesterművet.

Forrás: MTI/Kultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond