Márta István a programokról tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: október 11-én nem egy szokványos szerzői estet, hanem egy lazább, performanszjellegű koncertet tervez, amelyben a műfaji átjárhatóságok is megjelennek, de legfőképp instrumentális, valamint vokális zenéinek pár részlete hangzik el.

A Kaleidoszkóp című esten Boros Misi zongoraművész egy neki ajánlott postludiummal lép fel, és újra színpadon szerepel a Mandel Quartet. Fellép Szirtes Edina Mókus vonós kvintettje, a Magyar Harsona Együttes, az Amadinda Együttes játssza a Babaházi történetet, a Free Style Chamber Orchestra (Dés Lászlóval, Gőz Lászlóval) a Karácsony Napja 24. lecke című kompozíciót. Az esten szerepelnek a Zeneakadémia opera tanszakának fiatal énekesei.

A koncert az életmű különböző állomásait felelevenítő hangos kaleidoszkóp.

Elektroakusztikus és multimédiás zenei darabok, barokk stílusban írt diplomamunka, keserédes kánon, tananyaggá váló és a világ számos pontján előadott kompozíciók, az életmű részletei hallhatók majd. Egy ősbemutatót is tervez a zeneszerző: Trip(p)tichon–Bosch címmel komponálna új darabot négy ütőre, négy harsonára.

Márta István elmondta: a szerzői esttel egy időben jelenik meg egy CD, amelyet Hobóval készített egy 1980-as években a Szkénében játszott, Eörsi István verseiből született előadóest alapján. A lemez – amelyre újraírt, áthangszerelt bizonyos dalokat – Növekszik a csapat címmel jelenik meg októberben.

Október 3-án Márta Istvánnal Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza igazgatója beszélget. A művész tevékenysége – a valahai 180-as csoporton át a beat- és punkzenén keresztül a Mandel Quartet csemballistájáig, az István, a király szimfonikus részeinek hangszereléséig, a színházigazgatástól a kapolcsi fesztivál alapításig – számos meseszerű történetet tartalmaz.

Márta István több fesztivált is alapított, tanított a dzsessztanszakon, 1972-ben népzenét gyűjtött a moldvai csángóknál. Többek között 1989-ben alapította meg a Művészetek Völgyét, bejárta a világot a Mandel Quartet csemballistájaként, zenei vezetője volt a budapesti Nemzeti Színháznak, a Veszprémi Petőfi Színháznak és az Új Színháznak, amelynek igazgatója is volt 12 évig. A Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezető igazgatójaként is tevékenykedett, valamint alapítója volt a Bőköz-Ormánság Fesztiválnak. 19 évig vezette a Magyar Fesztivál Szövetséget, amelynek jelenleg örökös, tiszteletbeli elnöke. Harmincegy éve vezeti az általa alapított Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egyletet és a Helyi Értéktárat.

A művész több mint 300 színházi és filmzenét írt, szerkesztett, rendezett a budapesti Arany János Színházban, a Pécsi Nemzeti Színházban és a Magyar Rádióban is. Szerzői estjei mellett néhány kompozícióját több külföldi együttes és előadó is műsorra tűzte, ezek egy része tananyagként szerepel a fúvós- és ütőszenei oktatásban is.

Nyitókép: Márta István egy nagyméretű húros hangszert szólaltat meg egy performansz keretében a Művészetek Völgye fesztiválon. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt