fbpx

Életnagyságú Herkules-szoborra bukkantak Rómában a Via Appia közelében

Egy márványból faragott, életnagyságú Herkules-szoborra bukkantak Rómában, az ókori Via Appia közelében végzett csatornamunkák során – közölte az alkotást felfedező Federica Acierno olasz régész.

A munkát, amelynek során húsz méterrel a talajszint alatt is ástak, folyamatosan felügyelte egy régész. A szobrot egy raktárba szállították, ahol megtisztítják, majd megpróbálják meghatározni korát és eredetét – tette hozzá Acierno.  A szakértő elmondta, hogy egyelőre túl korai lenne bármit is mondani a szoborról. Mivel az alak kezében dorong, a fején pedig oroszlánbőr van, arra lehet következtetni, hogy a mű egy Herkulesnek öltözött embert ábrázol – magyarázta a régész.

Az 540 kilométer hosszú Via Appia a Római Birodalom egyik legfontosabb kereskedelmi és hadi útja volt, amely Rómát kötötte össze Brindisi kikötőjével, ahonnan Görögországba lehetett eljutni. Egyben itt volt a keletről érkező áruk és rabszolgák egyik legfontosabb átrakodó helye. A Via Appiát időszámításunk előtt 312-ben kezdte el építtetni Claudius Appius római konzul. Útvonala mentén számos történelmi emlék található különböző korokból. Olaszország azon fáradozik, hogy a Via Appiát a világörökségi helyszínként ismertesse el az UNESCO-val.

Nyitókép forrása: Facebook/Parco Archeologico dell’Appia Antica

A rovat további cikkei