Hangokkal, illatokkal és megérinthető tárgyakkal keltik életre a festményeket a látássérültek számára az Utrechti Központi Múzeum új tárlatán. A The Blind Spot (Vakfolt) című kiállításon helyett kapott egyebek között Floris van Dyck egy 1610-es csendéletének háromdimenziós változata.

A látássérült vagy szemkötőt viselő látogatók szó szerint belenyúlhatnak a képbe, ugyanis a keret egy falüreget ölel körbe, amelyben az eredeti vásznon látható módon helyezték el többek között az asztalon lévő sajtot, szőlőt, kenyeret és kést. „Éreztem az illatát, és meg is érinthettem a sajtot” – mondta a látássérült Farid el Manssouri, miután végigfuttatta a kezeit az életre keltett festményen.

Jasper Udink ten Cate művész és Jeroen Prins tervező azután rukkolt elő a kiállítás ötletével, hogy ennivalót szolgáltak fel egy műalkotás kísérőjeként, és egy jelen lévő vak nőt nagyon megindított a kezdeményezés. „Az volt a kezdőpont” – idézte fel Ten Cate.

Steffie Maas, a múzeum illetékese szerint a speciális tárlat csupán egyike a tervezett fejlesztéseknek, amelyek célja, hogy mindenki számára élvezhetőbbé és elérhetőbbé tegyék az intézmény kiállításait.

Nyitókép: Centraal Museum Utrecht/Sem Jones