fbpx

Elhalasztják a párizsi Pompidou Központ felújítási munkálatait a 2024-es olimpia utánra

A felújítást eredetileg 2023 vége és 2027 eleje között tervezte a kormány. Az épület „nyitva marad a 2024-es olimpiai játékok végéig, ami egyrészt lehetőséget teremt arra, hogy részt vegyünk ebben a fantasztikus eseményben, másrészt időt ad a könyvtárunk, az akusztikai zenei koordinációs és kutatási központunk, az Ircam és a Pompidou Központ valamennyi csapata számára, hogy a nyitásra kidolgozzák az új kulturális projektet” – mondta sajtótájékoztatóján az igazgató, akit júniusban nevezett ki a köztársasági elnök az intézmény élére.  

A felújításra a hatalmas kiállítóterekkel és egy óriási könyvtárral is rendelkező épület korróziója miatt van szükség. A tervek szerint az egész épületet azbesztmentesítik, és az érvényes biztonsági, technikai és energetikai normáknak megfelelően felújítják, valamint az akadálymentesítési kötelezettségeknek eleget téve a fogyatékossággal élők számára is látogathatóvá teszik.  

Az 1977-ben felavatott párizsi Pompidou Központ őrzi a világ második legnagyobb – 120 ezer műalkotásból álló – kortárs művészeti gyűjteményét a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) után. Az intézmény eredetileg 2027-ben, az ötvenedik évfordulón nyílt volna meg újra a teljes körű felújítás után, az újranyitás új dátuma egyelőre nem ismert.

Nyitókép: Pompidou Központ. Fotó: Shutterstock/Newlander90

A rovat további cikkei