fbpx

Elhunyt Cloris Leachman Oscar-díjas amerikai színésznő

Elhunyt Cloris Leachman Oscar- és Emmy-díjas amerikai színésznő, Az utolsó mozielőadás és Mel Brooks több filmjének sztárja. A 94 éves színésznő szerdán álmában szenderült örök nyugalomra kaliforniai otthonában, Encinitasban. A színésznő nem volt beteg, halála természetes okokból következett be.

A negyvenes évek végétől tévésorozatokban láthatta az amerikai közönség, majd 1955-ben a Csókolj halálosan című krimiben debütált a filmvásznon. A televízió továbbra is fontos szerepet játszott az életében, kilenc Emmy-díjat kapott. Peter Bogdanovich Az utolsó mozielőadás című filmjében nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját vehette át 1971-ben Ben Johnsonnal együtt, aki szintén ezért a filmért kapta a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját.
    

Számos vígjátékban szerepelt, köztük Mel Brooks Az ifjú Frankenstein című horrorparódiájában és a Magasfrász című krimivígjátékában. Meryl Streeppel játszott Wes Craven A szív dallamai című zenés filmjében, és a 2000-es évektől is tovább dolgozott, szerepelt Diane Keaton Női vonalak című filmjében, a Tapló télapó című vígjátékban, és még tavaly is elkészült egy filmje, a Jump, Darling Philip J. Connell rendezésében. Tévés komikaként rendkívül népszerű volt a közönség körében, a rendszeresen jelentkező The Mary Tyler Moore Show című produkcióért több Emmy-díjat kapott, és még 82 évesen is szerepelt egy sztárokkal forgatott táncos vetélkedőben.

Mel Brooks Twitter-üzenetben emlékezett a színésznőre, akit „pótolhatatlannak” és „eszméletlenül tehetségesnek” nevezett. A közösségi médiában mások mellett Steve Martin és Rosie O’Donnell is elbúcsúzott tőle.

Nyitókép forrása: Wikipedia

A rovat további cikkei