Robert Towne, aki a Kínai negyed forgatókönyvéért Oscar-díjat kapott, 89 éves korában hunyt el Los Angeles-i otthonában.

Tom Cruise, Robert Duvall und der Drehbuchautor Robert Towne am Set von "Tage des Donners".,Image: 699303965, License: Rights-managed, Restrictions: Nur redaktionelle Nutzung im Zusammenhang mit dem Film. Editorial usage only and only related to the movie. Im Falle anderer Verwendungen, kontaktieren Sie uns bitte. For other uses, please contact us., Model Release: no, Credit line: Publicity Still / United Archives / Profimedia
Robert Towne (középen) Robert Duvall és Tom Cruise színészek társaságában a Mint a villám című film forgatásán. Fotó: Stephen Vaughan / Paramount Pictures / United Archives / Profimedia

Robert Towne a hatvanas-hetvenes évek számos meghatározó filmjének forgatókönyvírója vagy társszerzője volt. Los Angeles fontos szerepet töltött be az életében, és az általa jegyzett filmeken keresztül a városról alkotott saját élményét is sikerült közvetítenie a filmvásznon.

Egy 2006-os interjújában olyan utolsó mentsvárként festette le a várost, „ahová az emberek azért mennek, hogy valóra váltsák az álmaikat, de örökké csalódnak”.

A korszak két nagy színésze, Warren Beatty és Jack Nicholson közeli barátja volt. Oscar-díját a Jack Nicholsonnal forgatott Kínai negyed című filmért kapta. De Az utolsó szolgálat, a Sampon és a Tarzan, a majmok ura című film forgatókönyvéért is Oscarra jelölte az amerikai filmakadémia. 1997-ben elnyerte az amerikai írócéh (WGA) életműdíját.

Towne pályafutása Roger Corman B kategóriás Last Woman on Earth című filmjével és televíziós munkákkal (The Man from U.N.C.L.E) kezdődött. Beattyvel úgy ismerkedett meg, hogy egy pszichológushoz jártak. A színész ajánlotta be a Bonnie és Clyde című produkcióba forgatókönyvíróként, és így ott lehetett a film texasi forgatásán. A neve nem került fel a stáblistára, de ezt követően számos film szellemírójaként alkalmazták, dolgozott A keresztapa, A Parallax gyilkosságok és az Ép testben épp hogy élek című filmeken is.

A Jack Nicholsonnal forgatott Az utolsó szolgálat (1973) után a Kínai negyed forgatókönyvét is ő írta, amelyben ismét Nicholson kapta a főszerepet. Roman Polanski filmje Raymond Chandler regénye nyomán készült. A klasszikus Los Angeles-i film noir hangulatát megidéző produkció befejezésének utolsó szavai halhatatlanná váltak: „Felejtsd el, Jake, ez a Kínai negyed.”

Az 1970-es évek közepétől a szerzők korábbi tekintélye kezdett háttérbe szorulni, és a stúdiók egyre nagyobb hatalmat szereztek. Towne a rendezéssel próbálkozott, de az Egyéni rekord és Az utolsó csepp című filmjei vegyes fogadtatásban részesültek.

A Cinikus hekus, a Kínai negyed régóta várt folytatása, melynek ismét ő írta a forgatókönyvét, Jack Nicholson rendezésében és főszereplésével született 1990-ben, de nem aratott sikert a kritikusok körében, ami miatt Towne és Nicholson barátsága egy időre kihűlt.

Towne írta a Tom Cruise, Robert Duvall és Nicole Kidman főszereplésével forgatott Mint a villám című autóversenyzős akciófilmet, majd A cég forgatókönyvét is ő jegyezte, amelyben szintén Tom Cruise volt a főszereplő, és a Mission: Impossible filmsorozat első két részén is dolgozott.

Utolsó munkája a Los Angelesben játszódó, 2006-ban bemutatott Kárhozott szeretők című produkció volt, melyet ő írt és rendezett, a főszerepeket pedig Colin Farrell, Salma Hayek és Donald Sutherland kapta.

Towne a kaliforniai San Pedróban nőtt fel, eredeti neve Robert Bertram Schwartz volt. Kétszer házasodott, második felesége Luisa Gaule volt. Fivére, Roger Towne, szintén forgatókönyvíró.