Hetvenéves korában elhunyt Jakab Csaba színész, szinkronszínész, aki számos népszerű film- és sorozatszereplőnek kölcsönözte a hangját, így például az ő hangján szólalt meg magyar nyelven Chuck Norris és Jean-Claude Van Damme is.

A színész Csornán született, középiskolai tanulmányait Algírban, egy francia nyelvű iskolában végezte, mivel édesapja Algériában dolgozott építészmérnökként. Bár apja neki is az építész szakmát szánta volna, Jakab mégis a színészetet választotta, mint a szívéhez igazán közel álló hivatást.

1979-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Vígszínházban volt gyakornok. Később a Szigligeti Színház és a József Attila Színház színpadain is láthatta a közönség, első filmszerepe pedig az 1978-ban műsorra tűzött Nincs visszaút volt, ezt követte az 1981-től vetített játékfilm, A transzport. Szerepelt az István, a király 1984-es filmváltozatában és az Állítsátok meg Terézanyut! romantikus vígjátékban is.


659ffb916ccad644327176a8.jpg
Jakab Csaba és Chuck Norris 2018-ban egy jótékonysági eseményen. Fotó: MTI / Mónus Márton

A tévésorozatok kedvelői és a filmnézők Jakabot sokrétű színészi pályáján túl szinkronszínészként is ismerhették. Ő volt a magyar hangja Chuck Norrisnak, Denzel Washingtonnak, Jean-Claude Van Damme-nak, de olyan népszerű sorozatokból is ismerős lehet a hangja, mint az Alias, a Csillagkapu, a CSI: A helyszínelők, A szökés vagy a Breaking Bad – Totál szívás.

A nyitóképen Jakab Csaba színész, szinkronszínész. Fotó forrása: Art-Színtér