Elhunyt John Naisbitt amerikai bestsellerszerző, népszerű előadó, globalizáció- és jövőkutató, akinek Megatrendek című, 1982-ben megjelent kötete két éven át szerepelt a The New York Times sikerlistáján, többnyire az első helyen, és 14 millió példányban kelt el a világ 57 országában.

A világhírű trendkutató csütörtökön halt meg az ausztriai Wörthi-tó partján lévő második otthonában – közölte a család egy barátja az APA osztrák hírügynökséggel. Naisbitt 1929. január 15-én született az amerikai Salt Lake Cityben, az elmúlt években Bécsben és Karintiában élt tavaly elhunyt feleségével.

Az író-tudós politikatudományt tanult a Harvard, a Cornell és a Utah Egyetemen, John F. Kennedy elnöksége idején oktatási miniszterhelyettes volt, e tisztségében a merénylet áldozatául esett elnök utódja, Lyndon B. Johnson idején is megmaradt. 1967-ben szakított a Fehér Házzal, egy évvel később megalapította Urban Research Corporation nevű cégét.

A hírnevet első könyve, a Megatrendek (Tíz új irányzat, amelyek átalakítják életünket) hozta el, amely a világunkat megváltoztató irányzatokkal foglalkozott, és az autóipar példáján mutatta be a globalizáció működését. Szerbiában a kötet nyomán kapta nevét a belgrádi Megatrend Egyetem. Megatrendek 2000 és A gondolkodás magasiskolája – Tárjuk fel a jövőt című könyve is megjelent magyarul.

Három földrészen élt, és az egyik legkeresettebb előadóként járta a világot, több egyetemen oktatott, számtalan díszdoktori cím birtokosa volt a humán, a műszaki és a természettudományok terén.

Az utóbbi évtizedekben főleg Kínával foglalkozott, megalapította a Naisbitt China Institute-ot, egy közhasznú és független kutatóintézetet, amely a Tiencsini Egyetemen tanulmányozta Kína társadalmi, kulturális és gazdasági átalakulását, a kínai változásokat elemző két nagy kötetét feleségével, Dorisszal együtt publikálta.

Kép forrása: Fabian Mohr/Flickr