fbpx

Elhunyt Kadzsi Maki japán rejtvénymagazin-kiadó, a szudoku keresztapja

Sudoku puzzle that has not been solved yet

Elhunyt 69 évesen Kadzsi Maki, akit a szudoku japán keresztapjaként ismert a világ. Kadzsi egy nyomdában dolgozott, mielőtt megalapította volna Japán első puzzlemagazinját. A szudoku ötletét egy létező számrejtvényből fejlesztette ki a nyolcvanas évek közepén. Eredetileg a 18. században egy svájci matematikus, Leonhard Euler találta ki a rejtvényt. Modernizálása Amerikában folytatódott, de igazán népszerűvé Kadzsi tette. A játék neve, a szudoku is neki tulajdonítható, tulajdonképpen a „minden szám egyszer” japán kifejezés rövidítése.

A logikai rejtvényben egy 9×9 kockából álló rácsot kell kitölteni úgy, hogy a függőleges és vízszintes oszlopok mindegyikében egyszer szerepeljen minden szám 1-től 9-ig ismétlődés nélkül. A rejtvény nehézségét az határozza meg, hogy a kezdő állásnál hány számjegy van beírva a rácsba. „A szudoku keresztapjaként ismert, a puzzle szerelmesei szerte a világon rajongtak érte, és mindannyiuknak szeretnénk kifejezni hálánkat” – írta vállalatának, a Nikolinak a honlapja hétfőn.

A szudoku körülbelül két évtizeddel ezelőtt vált népszerűvé Japánon kívül, miután a tengerentúli újságok is elkezdték nyomtatni. Világszerte a becslések szerint több mint százmillió ember tölti ki rendszeresen a rejtvényeket, amelyeket azért dicsérnek, mert segítenek az elme élesítésében. A szudokubajnokságot 2006 óta évente rendezik meg.
Kadzsi, aki epevezetékrákban szenvedett, júliusban köszönt le vállalatának éléről rossz egészségi állapota miatt. Augusztus 10-én hunyt el otthonában.

Kadzsi 2007-ben a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy egy új rejtvény megalkotása olyan, mint egy kincs felfedezése. „Nem arról szól, hogy pénzt hoz-e. Csak a megoldás puszta öröméről” – hangsúlyozta.

Nyitókép: Shutterstock/Sudoku. Duntrune-Studios

A rovat további cikkei