Elhunyt Mauchner József szinkronrendező, aki mások mellett a Hupikék törpikék című rajzfilmsorozat, valamint A hét mesterlövész, A nagy balhé és a Szerepcsere című filmek magyar szinkronjának gyártásában is részt vett.

20716926_00f436272325087ce4dc78b3d1190d2e_t.jpg
Fotó: Góz Tamás

A hírt a Magyarszinkron.hu Facebook-oldalán tette közzé, mint írták, „korszakos szinkronrendező távozott.” A Szeretlek Magyarország az Internetes Szinkron Adatbázis alapján azt írta, Mauchner 453 alkalommal szerepelt stáblistákon szinkronrendezőként és 22-szer rendezőasszisztensként.

Fontosabb munkái között szerepel A hét mesterlövész, a Napfivér, Holdnővér, a Szerepcsere, A nagy balhé, az Ászok ásza és az Édesek és mostohák című filmek, de ő rendezte a Hupikék törpikék animációs sorozat szinkronját is. Olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Bujtor István, Csákányi László és Básti Lajos. Egy 2018-ban készült interjújában így vallott munkájáról:

„A tisztelet mellett a türelmet tartottam mindig előtérben. Nemcsak az volt a dolgom, hogy a tekercseken végigvezessem a színészeket, hanem hogy a munka során jól érezzék magukat, és a lehető legjobb alakításokat tudják elérni. Nagyon izgultam az elején, hogy minden feladatnak meg tudjak felelni.”

A munkája felé tanúsított alázatát mutatja, hogy elmondása szerint Csákányit és Bástit „nem érezte helyénvalónak” mikrofonon keresztül instruálni, így minden alkalommal „szemtől szemben” beszélt a színészekkel.

A Magyar Televíziónál 1963-ban, 26 évesen kezdett dolgozni. Sipos Varga Éva szinkronrendező mellett tanulhatta el a szakma fogásait, majd a ’60-as évek végétől önálló rendezései lettek. Bár 1997-ben nyugdíjba ment a Magyar Televíziótól, egészen 2018-ig dolgozott, ugyanebben az évben elnyerte a Szinkron Alapszervezet életműdíját is. Mint a fent is idézett interjúban elmondta: „Amikor 1997-ben nyugdíjba mentem, igazából csak a Magyar Televízió épületétől búcsúztam, utána kisebb stúdiókban folytattam tovább a munkát. Arra azért büszke vagyok, hogy a televízió bölcsőjénél és a televíziós szinkron születésénél ott lehettem, és végigkísérhettem egészen a felnőtté válásig.”

Mauchner József szinkronrendező 87 éves volt.