fbpx

Elhunyt Thierry Mugler divattervező, aki Lady Gagát és Beyoncét is öltöztette

Mugler, az egykori balett-táncos stilizált, tematikus bemutatókon felvonultatott merész kollekciói az úgynevezett „power dressing” irányzat megtestesítői voltak. Mugler 2002-ben visszavonult a nevét viselő divatmárkától, a ruhatervezést azonban folytatta. Ő tervezte Beyoncé alteregója, Sasha Fierce megjelenését a 2000-es évek végén. Lady Gagának és Cardi B-nek is tervezett ruhákat, 2019-ben pedig Kim Kardashian valóságshow-sztárt öltöztette fel a Met-gálára egy kristályokkal díszített latexruhába.

Mugler Strasbourgban született 1948 decemberében, és húszévesen érkezett Párizsba, ahol 1973-ban hozta létre Café de Paris elnevezésű márkáját, majd egy évvel később megalapította a Thierry Mugler divatmárkát. Az LMBTQ-közösség állandó forrása és inspirációja volt kreációinak. A kifutókon már a nyolcvanas évek elejétől foglalkoztatott transzmodelleket ruhái bemutatására.     

A kilencvenes évek végétől azonban a Mugler márkát inkább az illatokkal, mint a divattal hozták összefüggésbe, köszönhetően Angel elnevezésű népszerű parfümjének. Nevének jogait 1997-ben a Clarins kozmetikai óriásvállalat vásárolta meg, és az illat, valamint annak későbbi változatai ma is nagyon kelendők. Mugler divatmárkáját Nicola Formichetti divatszerkesztő és Casey Cadwallader tervező élesztette fel újra 2010-ben.     

A tervező pályafutását Thierry Mugler: Couturissime címmel 2019-ben nagyszabású retrospektív kiállítás mutatta be. A tárlat Montrealban debütált, majd tavaly Párizsba is eljutott.

Nyitókép: Lady Gaga a Thierry Mugler által tervezett ruhában a 2011–2012-es őszi–téli kollekció bemutatásakor. Fotó: AFP/Francois Guillot

A rovat további cikkei