Elhunyt hétfőn hajnalban Varsóban Wojciech Pszoniak, akit a lengyel és a francia film és színház kiemelkedő művészeként tartottak számon. A 78 éves színész daganatos betegségben szenvedett.

Pszoniak 1942. május 2-án született Lvivben (ma Ukrajna). Színészi pályafutása a krakkói színházi akadémia elvégzése után a hatvanas évek közepén kezdődött. Andrzej Wajda több filmjében szerepelt, köztük a Menyegző, Az ígéret földje és a Danton című produkcióban is. Az ígéret földjéért 1975-ben elnyerte a legjobb színészi alakítás díját a Lengyel Filmfesztiválon, a Dantonért pedig Gérard Depardieu-vel megosztva kapott színészi díjat 1983-ban Montreálban.

A nyolcvanas években, a rendkívüli állapot kihirdetése után, Jaruzelski tábornok rezsimje alatt Franciaországba költözött, és ott telepedett le. Számos híres európai rendezővel dolgozott együtt, köztük Volker Schlöndorffal (Sztrájk), Agnieszka Hollanddal (Megölni egy papot) és Claude Zidivel (Ketten), francia filmjeiben olyan neves színészekkel szerepelt együtt, mint Gérard Depardieu, Michel Piccoli vagy Michel Aumont.

2008-ban megkapta a francia Nemzeti Érdemrendet, 2011-ben pedig magas rangú lengyel állami kitüntetésben részesült művészi pályafutásáért.

Fotó: Marek Szczepański